• Csomók a mellemben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő! Igaz, hogy hamarosan felkeresem a nőgyógyászom is, de sajnos csak 1-2 hét múlva tudok menni, addig is szeretnék információt megtudni a panaszaimmal kapcsolatosan. Hónapokkal ezelőtt, még ősszel észrevettem, hogy csomók jelennek meg a mellemben, de nem tudom mindig ugyanott kitapintani, illetve akkor még csak menstruáció előtt jelentkeztek, így nem is aggódtam, betudtam annak, hogy amiatt van. viszont mostanában már menstruáció után is sokszor feszül a mellem (elsősorban külső része), mindkét mellemben érzek csomókat, de általában most sem ugyanott, egyszer lentebb, egszer a belső oldalán. 25 éves vagyok, a nagymamámnak eltávolítottak szülés után jóindulatú cisztát a melléből, lehet, hogy nálam is erről lehet szó? A tüneteim milyen más egyéb betegségre utalhatnak? Én még nem szültem. Milyen vizsgálattal tudja a nőgyógyász diagnosztizálni a problémát? Lehet, hogy nincs összefüggésben a két dolog, de mostanában a menstruációm is alhasi fájdalmakkal jár 1-2 napig, nem vészes, de évekkel ezelőtt nem fájt. Mostanában elég nagy streszznek vagyok kitéve, lehet, hogy ez is hozzájárul? ELőre is köszönöm a választ.

        WEBBeteg szakértő válasza a melldaganat témában

        Kedves Kérdező!

        Az emlőben talált elváltozások az Ön életkorában a menstruációs ciklussal összefüggésben lévő eltérésre utalhatnak. Ezt mastodyniának nevezzük. Ebben az esetben az emlő kötöszöveti állományának hormonális hatásra bekövetkező helyi duzzanatáról van szó. Mivel Ön már hónapokkal ezelőtt is észlelt csomókat a mellében, mindenekelőtt azt tanácsolom, hogy ne halogassa az orvosi vizsgálatot. A nőgyógyász általában ugyancsak hasonló módszerrel tudja áttapintani a mellét, mint saját magának, viszont szakember lévén a durvább kóros elváltozásokat ki tudja szűrni. Általában azon betegeket, akiknek kifejezett emlőpanaszuk is van további műszeres vizsgálatra küldjük. Életkorára való tekintettel elsősorban a mellek UH-os vizsgálatára fog sor kerülni. Lehetősége van ennek elvégzésére a lakóhelyéhez közel eső rendelőintézetben vagy kórházban működő speciális Emlő Szakrendelésen is. Erről érdeklődhet háziorvosától vagy nőgyógyászától. Az Ön által említett stressz valóban hozzájárulhat a probléma kialakulásához, hiszen a hormonális egyensúlyt is befolyásolhatja.

        Dr. Szilvási Ferenc nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-02 15:27:59; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: