• Fejfájás miatti MRI lelettel kapcsolatban segítsen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Fiam 14 éves, fejfájás problémái fokozódása ( heti 1-2 alkalom) miatt mentünk el orvoshoz, szemészetre, vérvételre, MRI-re küldött Bennünket. A véreredmények jók lettek, a szemészeten szemüveget írtak fel neki, amitől csökkentek a fejfájások, kb. heti 1, kéthetenként 1 alkalomra. Jelenleg ez a helyzet, az orvosunkhoz, csak 2 hónap múlva van újra időpont, ezért szeretném kérni, hogy fiam MRI leletéről mondjon véleményt, mit jelent a diagnózis a jelenben és a jövőre nézve, mennyire veszélyes az amit leírtak a kamrákról stb., Előre is köszönöm: "A supratentoralis kamrarendszer tágabb a szokottnál és asszimetrikus, a jobb oldali cella media átmérője kb. 18 mm. A septum pellucidum nem a középvonalban van, az elülső harmadában finom íves jobbról balra áthajlás mutatkozott. A bal oldali kamrák szintén kicsit tágabbak. Intraventricularisan kóros képződmény nem volt kimutatható. A kamraszarvak körül túlnyomásra utaló jelzavar ne ábrázolódott és a negyedik kamra is normális tágasságú. A külső liquorterek mind a basalis cisternak területében mind a sulcusok területében normális tágasságuak és szimmetrikusak. A középvonali structurak egyébként megtartottak és kóros körülírt jeladású terület, térszükítés az agyállományban sehol nem látszik. A craniospinalis átmenete normál tágasságú. Az MR angiographias képeken az artériás rendszerben, a circulus arteriosus ágaiban kóros strukturájú ér nem látható, aneurysma nem mutatható ki. Diagnózis: mérsékelt fokú asszimetrikus hydrocephalus internus."

        WEBBeteg szakértő válasza a hydrocephalus internus témában

        Kedves Kérdező! A leírt mérséklet hydrocephalus az agykamrák tágulatát jelenti, melyben kisfokú aszimmetria van, a jobb oldali mérsékelten tágabb. Ez a tágulat igen enyhe fokú, a környező agyállományban nyomásfokozódásra utaló eltérés nincs és az agy állományában kórosat nem írnak le. Ez valószínű egy fejlődési variáns a Kisfia esetében, a fejfájást nem okozhatja, nem olyan mértékű. Ha a panaszai nem fokozódnak, neurológiai tünetek nem jelentkeznek, akkor a későbbiekben sem kell vele foglalkozni. Valószínűleg problémát nem fog okozni, mivel az agyvíz elfolyását az agyban egyébként normálisnak írtak le. Nagy valószínűséggel ilyen méretű kamrákkal született. Ez nem kóros, fejlődési variáció.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. október 23., 19:24; Megválaszolva: 2011. október 25., 14:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: