• Koponya MR vizsgálati eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T cím! Szeretnék öntöl a hétköznapi nyelven is érthető magyarázatott kapni a következő koponya Mr vizsgálati leletben leírtakról. -Középállású, norm.tágasságú kamrarendszer -Atrophias agy. -Bal oldalon a kamratest magasságában subcorticalisan 4mm nagyságú, a T2 és FLAIR felvételeken magas jelű góc detecttálható, vascularis eredetű lehet. -A fehérállományban mko-on néhány apró hasonló jellegű eltérés is megfigyelhető. -A középvonal megtartott. BNO:G3180 Egyéb meghatározott idegrendszeri elfajulásos betegségek Mielőbbi gyors válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a kopona MR témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben szereplő atrophiás (magyarul: sorvadt) agy kifejezés arra utal, hogy az agy térfogata csökkent, vagyis a koponyát kevésbé tölti ki, a felszíni tekervények laposabbak, az agy körül több az agyvíz mint a normális, fiatal felnőttkorban megfigyelhető képeken. A leletből nem derül ki ennek a mértéke, viszont az agy zsugorodása, sorvadása egy határig az életkor előrehaladásával természetes, általános. Gyakran ezzel együtt a kamrarendszer tágulata is kialakul. Mivel Önnél a kamrarendszer normális tágasságú, valószínűleg nem súlyos mértékű az eltérés. Vannak mérési módszerek, melyekkel pontosítható, számokkal leírható a sorvadás a képek alapján. Ennek csak akkor van jelentősége, ha valamilyen funkciózavarral együtt jár (gondolkodási, koncentrálási, emlékezési stb. zavarok). Hasonlóan, ebben az életkorban szinte mindenkinél előfordulnak az Önnél is leírt, apró, helyi keringészavar következményének megfelelő, magas jelű gócos eltérések az agyállományban. Akut teendőt nem igényelnek, de felhívhatják a figyelmet a vérnyomással, anyagcserével, vérkeringéssel összefüggő problémákra. Ideggyógyásszal beszélje meg, hogy az Ön esetében van-e szükség van-e valamilyen kezelésre vagy módosításra.


        Kérdés: 2011. szeptember 29., 14:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 20:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: