• 8 órás Alvás-EEG

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Neurológusom elküldött 8 órás alvás-EEG-re. Szeretném kérdezni, hogy az eredmény mit mutat, mivel elég sokára kaptam hozzá időpontot. A válaszadás megkönnyítése érdekében leírom Önnek az előző két EEG vizsgálat eredményét. A sima EEG vizsgálat eredménye: Éber, nyugalmi állapotban az alaptevékenységet 8-9Hz alpha,5 Hz theta és alacsony fesz. beta képezi. Photost. 8-12-15-20-30 Hz jó követést hozott létre. Hv. alatt és azt követően bal temporálisan több alkalommal meredek, lassú hullámok láthatók. Vélemény: enyhe diffus működészavar mellett bal temporális funkciózavar felvethető. A második alvás megvonásos EEG-volt ennek eredménye: :még éber állapotban 9-10Hz képezi az alaptevékenységet, alvásnak megfelelő minták már az első 15 percben megjelentek, 30 perc regisztrálás után alvái orsók, K-komplexusok jelentek meg. Egy alkalommal kifejezett frontalis mko. maximummal éles componensek, később jo-i temporalisan centrálisan meredek componensek. Vélemény: frontális és jobb temporális meredek tranziensek, melyek nem egyértelműen pathológiasak, de tekintettel a korábbi EEG görbe bizonytalan jellegére epileptológiai kivizsgálás javasolt. A jelenlegi 8 órás alvás-EEG eredménye a következő: Még éber állapotban 9-10 Hz képezi az alaptevékenységet. Hamar kialakulnak szendergésre-felszíni alvásra jellemző minták, majd 20 perc múlva meredek componensek. 3 Hz delta hullámok jobb oldali maximummal, majd K-komplexek, alvási orsók és mko. occipitalissan lambda hullámok. Bal temporalissan több alkalommal meredek tranziensek. Végig a jobb oldali temporalis ill.. centrális területeken lassú hullám többlet. Készült MR angiográfoia melynek, eredménye teljesen negatív. Kérem Önt írja meg véleményét mi lehet az iránydiagnózis. Neurológusom epilepsziára gyanakszik. Köszönettel: Mária

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a EEG témában

        Kedves Mária! Előre bocsátom, hogy az epilepszia klinikai diagnózis, azaz a tünetek alapján állítjuk fel az EEG segíthet az epilepszia típusának meghatározásában. Ha az EEG-én van eltérés, de a tünetek nem felelnek meg epilepsziás rosszullétnek, akkor nem beszélhetünk epilepszia betegségről, ugynakkor, ha a tünetek egyértelműen epilepsziának megfelelőek, de az EEG negatív, az nem zárja ki az epilepsziát. A 8 órás vizsgálat eredménye megegyezik az előző két vizsgálatéval, de mivel nem írta meg a tüneteket, ezért nem tudok véleményt mondani arról, hogy az Ön rosszullétei lehetnek e epilepsziás rosszullétek.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 28., 12:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 14:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: