• Atrophia cerebri et cerebelli

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt főorvos Úrhölgy ! Két évvel ezelőtt koponya-MRI vizsgálatra küldtek, amelynek a dIagnozisa: Atrophia cerebri et cerebelli és diffus vascularis laesio Azért kellett a neurológusnak elküldeni MRI vizsgálatra, mivel súlyos alvásproblémám van,a napi gyógyszerezés beállításom nonmotenziót eredményez, de reggel 5 óra körül rémálomra ébredek fel és ilyenkor a vérnyomásom 170 körüli, amely a felébredés után 15-20 perccel később, minden gyógyszer bevétele nélkül is visszamegy normotenzióba. A neurológus és a kardiológus nem tudtak érdemben segíteni rajtam, annyit tudtak mondani, hogy az agy és a kisagy vérellátása nem megfelelő,, valószínűleg a stresz is hozzájárúl a problémához. Most egy hónapja Coaxilt és Cavinton fortét írtak fel. Azóta sem észlelek érezhető javulást. Nem kellene-e mégegy MRI, vagy inkább egy koponya CT vizsgálatot kérni, esetleg többet indikálnának? Szeretném megtudni a diagnózis magyar fordítását, a betegség leírását és, súlyosságát, valamint gyógyítását (ha szükséges és lehetséges) Kérem szíves mielőbbi E-mail válaszát: Tisztelettel:

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a atrophia cerebri témában

        Kedves Kérdező! Az atrophia cerebri et cerebelli agyi és kisagyi atrophiat jelent, mely az életkor előrehaladtával az idegsejtek pusztulása miatt mindenkinél észlelhető különböző mértékben. A diffúz vascularis laesio az agy kisereinek károsodása miatt alakul ki, az agy fehérállományát érinti és magas vérnyomás illetve cukorbetegség következménye lehet. A felriadásait ez nem magyarázza. Amire gondolni tudok, ha a korát is figyelembe veszem, az lehet a Parkinson kór, melynek nagyon sokszor idős korban az alvászavar, a rémálmok a vezető tünete. Ez irányban kellene a neurológusával elindulni és ennek megfelelően továbblépni. Újabb koponya CT vagy MR nem vinne előbbre a diagnózis felállításában.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 23., 14:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 17:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: