• CT lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok! Az elmúlt napokban voltam koponya CT vizsgálaton. A leleten az alábbi szöveg olvasható: Koponya CT vizsgálata: Natív, majd i.v. kontrasztanyag adását követően végeztük vizsgálatunkat. A kontrasztanyagot beadta *****. Kis fokban tágabb középállású kamrarendszer, fronto-tempralisan kis fokban kiszélesedett külső liquorterek. Az agyállományban kóros densitas, kóros kontrasztanyag halmozás nem látható. A foramen magnum szabad. Vélemény: Kis fokú corticalis atrophia. Amennyiben lehetséges szeretnék kérni Önöktől egy rövid tájékoztatást, hogy ez mit is jelent. Előre is köszönöm a segítséget!

        Dr. Laki András válasza a koponya CT témában

        Tisztelt Kérdező! A lelet szerint az agy, ezen belül az agykéreg térfogatának enyhe mértékű csökkenésének jeleit írják le az agyvízzel telt területek (agykamrák, felszíni agyvíz) következményes, kisfokú növekedésével. Ezt általában a fiatal felnőttkori képhez viszonyítva ítélik meg. A véleményben kisfokú agykérgi sorvadást írnak. Az ilyen eltérések az életkor előrehaladtával természetesnek is mondhatók, egy bizonyos határig az idősödés velejárója. A képek és a tünetek, panaszok ismerete nélkül persze pontosan megítélni nehéz, de az Ön életkorát és a leírást tekintve valószínűleg nem kórjelző mértékű az eltérés. Ideggyógyásszal mindenesetre beszélje meg a leletet.


        Kérdés: 2011. szeptember 17., 09:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 20., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: