• Porckorong gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Férjem 73 éves. 2011.06.11.-én nagyon magas lázzal kórházba került. Antibiotikumos kezelés után 10 nap múlva hazaküldték, azzal, hogy csigolya összeroppanása van. Öt hétig nem sikerült kórházba szállítatni annak ellenére, hogy állandóan belázasodott és a mozgása is egyre rosszabb lett. Ez alatt az idő alatt a Gerincgyógyászati Központ orvosának javaslatára 2011.07.26.-án készült MR vizsgálat. Ennek összefoglaló véleménye: Th12 és L1 csigolyatestekben kifejezett csontvelő oedema figyelhető meg, L1 csigolya össze is roppant. A discus gyulladásos jelleget mutat – a kép elsősorban spondylodiscitisnek felel meg, de az L1 csogolyatest összeroppanásának morphológiája nem egyértelmű, itt a kóros szövetszaporulat sem tárható ki biztonsággal. A conus medullaris enyhén dorsal felé dislocalt. 2011.08.02 óta kórházban van ahol ismét antibiotikum kezelést kap. Az orvos szerint nagyon hosszadalmas kezelés várható. (2011.10.14-re még egy pajzsmirigy műtét is elő van jegyezve, amelyet már a láz miatt július 15-ről el kellett halasztani.) Férjem állapota, ami a lázat illeti javult. (36,8 és 37,8 C között ingadozik) Mozgása azonban sokat romlott. Már egyáltalán nem tud lábra állni még segítséggel sem.(Belgyógyászaton fekszik, ahol annak ellenére, hogy úgy érzem gondos ápolásban részesül, azzal, hogy nem tud mozogni nem foglalkozik senki) Azt szeretném megkérdezni, hogy meg szabad-e várni ennek a kezelésnek a befejezését úgy, hogy közben semmiféle mozgást nem végez. (már fel sem lehet ültetni, mert egyáltalán nem tartja magát és perceken belül lecsúszik)? Milyen tanácsot tudna adni, ami a további romlást megakadályozná?

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a neurológia témában

        Kedves Kérdező! Spondylodiscitis esetén több hetes antibiotikus kezelés szükséges, mely sajnos egy idős szervezetet teljesen legyengít. Mindenképpen érdemes lenne a passzív, majd aktív mozgatását gyógytornász segítségével elkezdeni. Beszélje ezt meg kezelőorvosukkal.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 15., 10:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 18:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: