• Szaglás-ízlelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Régóta foglalkoztat az a kérdés, amire hiába keresek rá a neten, igazából nem kapok kielégítő választ. Azaz hogyan lehetséges, hogy ha elmegy a szaglás, azzal együtt az ízérzés is? Egyik ismerősömet meningeómával operálták, és megmondták neki előre, h elmegy a fél szaglása, mivel nem tudják máshogy kivenni a daganatot. Ismerősömnek a fele ízérzése is oda lett, amit nem említettek neki. Én úgy gondolom, h valahogyan a szagló ideg és az ízérzékelő igeg egy idegszálba összekapcsolódva fut a közös agy központba? Kérek szépen erre a kérdésre választ! :) Köszönöm!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a szaglás témában

        Kedves Kérdező! A szaglóideg és az ízérzésért felelős több ideg az agyba más-más helyen lép be és más-más agyi központokban kapcsolódik át. Gondolom a meningeoma a szaglóideg mentén volt, emiatt esett ki a szaglás. Az ízérzés zavart nem tudom ebben az esetben mivel magyarázni, bár nem ismerem a műtét helyét, a műtéti technikát. Az idegsebész, aki műtötte, azt kellene megkérdezni, ő ezeket tudja, és ezek ismeretében talán a válasz is egyértelmű.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 11., 12:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 14., 10:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó