• Kiszakadt háti gerincsérv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Közel 10 éve küzdök reumatikus fájdalmakkal. 2006-ban RA-t és Sjögren syndromát állapítottak meg. Ezek mellett degeneratív elváltozások, gyulladásos tünetek , spina bifida szintén felfedezhetők a gerincemen. Többször szenvedtem ágyéki gerincsérvvel, de mindig visszahúzódott. Most februárban szintén kitüremkedett, 1,5 hónapig szenvedtem vele,babnyi nagyságú kitapintható volt, de visszahúzódott. Akkor MR-re kértünk időpontot, júniusra tudtak adni. Dorsálisan szűkebbek az L.III- S.I közötti részek, viszont a D.IX-X. között találtak egy kitüremkedést, aminek nekifekszik ventralisan a myelon. Háti MR-t kértek. Ezen is voltam, ennek az eredménye: a háti kyphosos kiegyenesedett, a D.IX-X. discus magassága csökkent, egy apró kiszakadt discus látható, ami a durazsákon paramedian bal oldalon okoz benyomatot. Voltam tegnap idegsebésznél, aki elszörnyedt az én háti kiszakadt sérvemen, de közölte, hogy még nem műthető. Az lenne a kérdésem, hogy mivel ez kiszakadva ott van, ez tovább tud-e kifolyni és esetleg bénulást, vagy más komolyabb problémát okozni? Illetve az ilyen jellegű gerincsérveket csak altatásban lehet végezni, mivel asthmás és CODS-s vagyok? Tudom, nem egyszerű a problémám! Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Pné

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a gerincsérv témában

        Kedves Kérdező! Ezek a műtétek altatásban végezhetők, altatóorvos előtte ugyis mindenképpen megvizsgálja és dönt az altathatóságáról. Ez a kiszakadt sérv nem azt jelenti, hogy ott tovább folyik kifelé valami. Hanem, hogy egy darab leszakadt a porckorongból. Ezt átlában ha most nem okoz olyan panaszt, mely alapján az idegsebész műtétet javasolna, a későbbikeben sem fog rosszabbodást okozni. Gerinctorna rendszeres végzése, úszás segíthet és ezek a tüdejének sem megterhelő feladatok.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 05., 11:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: