• Kontrasztanyagos CT vizsgálat ki értelése.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Homloklebeny sérülésem történt 2010 02 15. Szaglás és íz kiesésmait voltam CT vizsgálaton. Eredmény: A koponya natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata történt. A kisagyi tonsillák mélyen üllnek, a belső liquor-tér norm. tág. A középvonal megtartott. Az agytörzs, kisagyféltekék denzitása szabályos. A kisagyi sulcusok kp.. mélyek. Jobb oldalon temporopolarisan 2,5x3.6 cm széles, bal oldalon ugyanitt keskeny, bifrontalisan, basalis, jobb oldali túlsúllyal kiterjet, a kéreg és fehérállományt is érintő, halmozást nem mutató hypodenzitás ábrázolódik. A nagyagyféltekék denzitása egyébként szabályos.Kóros halmozás, hygroma nem mutatható ki. A convexitas sulcusai kp. mélyek. Jobb oldalon frontoparietalisan, parasagittalisan hosszú törésvonal követhető, mely a régi trauma maradványa lehet. A paranasalis sinusok vizsgált síkja légtartó. Szeretném tudni az eredményt. Előre is köszönöm.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a koponya CT témában

        Kedves Kérdező! A leírás alapján (nehéz a felvétel nélkül véleményt mondani), nagy valószínűséggel a koponyasérülés miatt a mindkét halántéklebenyben és homloklebenyben agyállomány sérülés nyoma látszik. Emellett jobb oldalon a koponyacsonton a törés vonala látszik. A szaglászavar a szaglóideg sérülése miatt lehet, mely az agy homloklebenyi részének "alján fut" és igen sérülékeny. A leletről ennyit tudok Önnek elmondani.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 03., 22:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: