• Variáció vagy nem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Bessenyei Mónika! Kisfiam 10 éves. 2 éves korától szenved egy apukától öröklött epilepszia típusban (absence-myocl.), mely gyógyszerváltás után 3 éve tünetmentes lett. Gyógyszercsökkentés van kilátásban, ezért MR vizsgálatot kért neurológusunk. Először 3 évesen volt MR vizsgálata, akkor is kamratágulatot észleltek (ill. bal pupilla tágulatot), de azt mondták ez egy fejlődési variáció. A minap ezt a leletet kaptuk: Jelentõsen tágult, normális helyzetû kamrarendszer. Liquor passage zavart okozó eltérés nem látható: az aqueductus tág, a foramen Monroi-k is tágabbak a szokványosnál. Liquor pulsationak megfelelõ mûtermékek ábrázolódnak. Az agyállományban kóros jelintenzitás nem ábrázolódik, kóros diffusio nincs. A kamratágulat a temporalis szarvakat is érinti. A hippocampusok jelintenzitása normális. Vélemény: Jelentõsen tágult kamrarendszer, liquor passage zavar nélkül. Egyéb eltérés nem látható." Van félnivalónk? Tisztelettel

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező! Valószínű, hogy ha nincs neurológiai gócjele a gyermeknek, akkor nem kell vele semmit csinálni, az epilepsziája nem ennek a következménye. Ha teljesen panaszmentes a gyermek, akkor nyomonkövetése szükséges, azaz meg kell kontrollálni az MR-t kb. 1 év múlva, vagy ha olyan panasz jelentkezik, mely arra utal, hogy a kamratágulat fokozódott, pl. fejfájás, aluszékonyság, hányás, szédülés. Mivel nem vizsgáltam a gyermeket, ezt csak általánosságban írhatom le. Mindenképpen meg kell beszélniük a gondozó neurológussal és idegsebésszel is, szükséges e shunt beültetés ( egyszerű megfogalmazásban az agyvíz eltávozását segítő cső, mely az agyvizet levezeti a hasüregbe). Beszéljenek a kezelőorvossal.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 02., 22:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: