• Gyermeki idegrendszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértők! 1 éves kisfiamnál az idegrendszer éretlenségére estleges sérülésére lehet következtetni orvosunk szerint, mert 5 hónaposan is perzisztáltak csecsemőkori reflexei. Hypotónia miatt került neurológiai vizsgálatra. Végezzük az előírt gyakorlatokat, tornát, szép ütemben fejlődik is, de nagyon aggódunk. Nem értem a körülöttünk zajló folyamatot, hiszen egyértelmű hogy van egy probléma, mégis nyugalomra, várakozásra intenek bennünket az orvosok anélkül, hogy a helyzetet végre elmagyarázná valaki. Szeretnénk kihasználni a korai fejlesztés lehetőségeit, de vidéken élünk, itt nincs magán fejlesztés, a kórházban pedig nincs rá lehetőség. Félek, hogy a várakozásnak visszafordíthatatlan következményei lesznek, és egy életre fogyatékkal kell élnie gyermekemnek. Tud tanácsolni nekünk így valamit? Nem várok látatlanban felállított diagnózist, hiszen ez képtelenség lenne, csak azt szeretném kérni, ha lehetősége van rá, írja le nekünk, hogy mik lehetnek azok az első tünetek, amire figyelnünk kell, és mikor jelentkezhetnek. ezek, ha valóban idegrendszeri sérülése is van kisfiamnak. Válaszát tisztelettel köszöni egy aggódó édesapa

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a fejletlen idegrendszer témában

        Kedves Kérdező! Csecsemőkorban az idegrendszer sérülésére a mozgásfejlődés elmaradásából lehet következtetni. Ebben az életszakaszban nehéz az értelmi képességet felmérni. Az értelmi képességek sérülésére utal, ha nem figyel megfelelően, nem érdeklődik a környezete, a játékai iránt, nem próbálja meg felfedezni a környezetét. Ha vidéken is laknak, közeli nagyvárosban elérhetők úgynevezett kora fejlesztő központok, ahol az értelmi képességet is megfelelően tudják fejleszteni. Ez a lehetőség nevelési tanácsadókban, Gekko fejlesztő központokban, vagy magán úton érhető el. Mindenképpen amíg nem találnak egy fejlesztőt, addig otthon minél többet foglalkozzanak vele pl. formák, színek egyeztetése, tárgyak, állatok felismerése, rajzolás, építés stb. HA van gyanú a fejlődési elmaradásra, többet kell vele foglalkozniuk, mint egy átlag gyerekkel. Számos megfelelő játék kapható, mely ebben segítséget nyújthat, illetve az interneten is találnak fejlesztő feladatokat. Ne várjanak, fejlesszék.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. július 25., 14:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 20:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: