• Sressz kezelés SM betegnél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő,Doktor Úr !. Kérdésem : 4. éve SM betegként hogy kellene kezelnem a közvetlen hozzátartozóm (szülő) szerintem igen kellemetlenül negatív, alacsony szintű szellemi viselkedését, ami komoly kétséget jelent számomra a szellemi képességeit illetően és olyan steszt okoz számomra, hogy szinte megfájdul a fejem és elborul az agyam a szerintem butasága miatt és engem néz hülyének pedig 2 diplomás vagyok és komolyan téved.Ezt a helyzetet nem tudom megemészteni és már így sokszor kiakasztott. Kérném véleményét mit tudnék tenni ebben a helyzetben anélkül , hogy ott hagyom. Ismerik a betegségem de nem gondolnám,. hogy emiatt lenne de biztos , hogy nekem gondot okoz? Köszönöm az orvosi válaszukat, amit én nem látok

        Dr. Veress Dóra válasza a SM, stressz témában

        Kedves Uram! Ez egy nagyon megterhelő helyzet Önnek és a családjának is. Az emberek nem mindig úgy viselkednek, ahogyan azt szeretnék, vagy ahogyan kellene, ezért előfordul, hogy a szülei is mást mutatnak, mint amit valójában éreznek. A viselkedésük fakadhat abból, hogy kétségbe vannak esve, a betegség miatt reménytelennek érzik a helyzetet, kiszolgáltatottságuk miatt nem tudják mit is lehetne tenni, és ezért elutasítják a betegségét. Nem szabad rájuk haragudni, a lehető legtöbb tudást meg kell velük osztani és bevonni őket az életébe. Mondja el nekik, hogy mit szeretne, hogyan tudnának segíteni Önnek, próbáljon megértő lenni velük még akkor is, ha ez az utolsó dolog, ami az eszébe jut. Szülőként ápolni a saját gyermeket nagyon elkeserítő tud lenni. Elképzelhetőnek tartom, hogy ön is feszültebb, hiszen a betegség az ön mindennapjait nehezíti meg. A krónikus betegségek pedig járnak annyi stresszel, hogy az ember feszült, ideges, ingerlékeny lesz. ebben a helyzetben nagyon tudom ajánlani a jógát és a meditációt, ezek az immunrendszert is erősítik és meg is nyugtatják. Lehet emellett relaxálni, autogén tréninget csinálni, sportolni és baráti kapcsolatokat építeni. Az, hogy melyiket választja csak Öntől függ!


        Kérdés: 2011. július 09., 19:14; Megválaszolva: 2011. július 12., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: