• Mekkora a baj??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Születésekor sérült a nyaka, az egyik oldalon egy kis dudor volt. Elvittük fejlődésneurológushoz tornát írt elő csináltuk is,a következő vizsgálatkor elégedett is volt a doktornő. Most forog, hason fekve is nyúl a játékokért játszik velük,felül, nagyon jó kedvű mindig mosolyog. De a legutóbbi vizsgálat után teljesen kétségbe estem, azt mondta nem elég fejlett egy 5 hónaposhoz képest. Leírnám a leletet, igazából nem érek belőle semmit, örülnék ha "emberi nyelven" elmagyarázná!! Prechtl-féle tudatállapot meghatározás:5. nyitott csukott szem mellett sirás. Figyelme idegen környezetben nehezen kelthető fel. Koponya konfiguráció: jobb oldalon hátul minimálisan laposabb. Agyidegkör: Látás : orientált. Szemmozgások: szabadok Pupilla: rendben. Arc motoros funkciói:szimmetrikusak. Hang orientáció: rendben. Táplálkozási funkciók: épek. Fejét balra billentve tarja. Archaikus reflexek: Moro: jelzett,szimm. Bauer: nincs. McGraw: alternáló kéz előre vitel bal oldali kevés ökölképzéssel. Vojta: gerinc nem görbül. Landau: fej a gerinc síkjában. Vertikalizáció: kapaszkodás, függeszkedés, fejemelés aktív. Locomóció: alternáló mozgások renyhék. ízületek: szabadok. Izomtónus: enyhe ferde fejtartás, flexiós tónustöbblet. Izomterime megtartott. Myotatikus reflexek: szimmetrikusak, kp. élémkek. Talpi fogás van. Mégis mi mit jelent??? Válaszát előre is NAGYON NAGYON KÖSZÖNÖM

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a gyermek neurológia témában

        Kedves Kérdező! A leírás alapján nem gondolnám, hogy nagy baj lenne, bizonyos funkciói fejletlenek még a korához képest, de azt tudnia kell, hogy nem egyforma ütemben fejlődnek a babák, elég széles varriációk fordulhatnak elő. A bal felső végtag elmaradása, amit leírnak, az nagy valószínűség a kóros nyaki tartás miatt van, ez az ott lefutó ideggyökök funkcióját, ezzel a mozgást ronthatja. Érdemes lenne gyógytornászt felkeresni aki célzottan csecsemőkkel vagy gyerekekkel foglalkozik és rendszeresen eljárni hozzá, hogy ezt a rendellenes tartást minél hamarabb korrigálják és a leírt bal felső végtagi elmaradást behozhassa. Kora fejlesztőkben, gyermek reahbilitációs központokban vagy az interneten rákeresve találhat ilyen gyógytornászt.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. július 06., 13:48; Megválaszolva: 2011. július 11., 17:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: