• SM elméletben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr Doktor nő, a következő logikai láncolatot alkottam az SM-ről, de ha az információim, és az így keletkezett koncepcióim helyesek lennének, akkor az SM kutatások más irányba haladnának. Segítene feloldani a problémát, és rávilágítana, hogy melyik pontban tévedtem ami félre vitt és megvezetett a konklúziók levonását illetően? Köszönöm: Puskás Gábor Tény1: az SM autoimmun, mert a fehérvérsejt támadja az ideg támasztósejtet, vagyis a szervezet saját magát. Tény2: a vér-agy gát vizen és oxigénen kívül szinte semmit se enged nagyon át, ami nagyobb egy cukor molekulánál, még egy-lét fehérje molekulát igen, de sejt méretű dolgoknak esélyük sincs rá, hogy átlépék azt. Tény3: Az sm-nél a fehérállomány sérül, több egymástól elkülönülő, össze nem függő helyeken. Tény4: A fehérállomány a véragy gáton belül van. Konklúzió1, a fehérvérsejt olyan helyen van, ahol nem lenne szabad neki, hiszen a véragy gáton nem férhetne át. Konklúzió2, valószínűleg a véragy gát a sérült, mert a fehérállományba hatol a fehérvérsejt Tény5: Az sm-et több fajta óriásmolekulájú szerrel is sikeresen kezelték már, köztük polimervegyület is van, tehát csúnyán leegyszerűsítve műanyag, ami szerves hatóanyag hijján hatásmehanizmusa kizárólag a szerkezetében, és méretében lehet. Konklúzió3: az óriásmolekula óriás mérete, és spirálisra tekeredett alakja miatt ideiglenesen betömködheti a véragy gát sérült területeit, így megakadályozva azt, hogy a fehérvérsejt átférjen rajta. Tény6: Az SM kezelése Zs....-ál jelenleg interferon, ami történetesen egy óriásmolekula Tény7: A Teriflunomide viszont szerves hatóanyag, és a hatásmehanizmusa immunmodulator, vagyis befolyásolja az immunrendszert, méghozzá arra, hogy ne támadja a támasztósejteket.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Kérdező! Részben megállják a helyüket azok a dolgok amiket leírt, részben azonban nem. Ennek az oldalnak a keretein belül nincs arra lehetőség, hogy a részleteket megvitassuk. Ha az ismerőse Neurológus gondozó orvosával, ha időpontot egyeztet, akkor bővebb választ kaphat.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. július 03., 01:36; Megválaszolva: 2011. július 11., 17:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: