• SM

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Tavaly féloldali zsibbadás, kettőslátás tünetekkel elküldtek koponya MR felvételre, ahol a látott fehérállományi gócok megjelenésük alapján demyelizációs eredetre utaltak, sm mellett felmerült a postinfekciós folyamat lehetősége. A tüneteim némi vitaminszedés után teljesen elmúltak. Most csináltunk egy újabb MR felvételt, melyben leírték, hogy a tavalyi vizsgálattal összehasonlítva regressio észlelhető (főképp a híd állapotában), halmozó góc jelenleg nem látszik. Tüneteim nincsenek. Ez most mit jelent? SM-nek indult, de mégse az? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Kérdező! Nagy valószínűséggel az MR alapján azt mondható, hogy nem SM-ről van szó, mivel nem jelent meg új góc, nem nőtt a már meglevő góc mérete illetve nincs kontraszthalmozó góc. Ezek az elváltozások utalhatnak ismételt MR-en SM betegségre. A betegség maga sem típusosan SM-nek indult, hasonló volt rá, de nagy valószínűséggel postinfectios folyamat lehetett. Ha nincs tünete felejtse el, gyógyultnak nyilvánítható. Ha ismételt tünet jelentkezik, majd akkor a szükséges vizsgálatokat újra elvégzik. Addig éljen úgy, ahogy a panaszok jelentkezése esetén és ne szorongjon.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. június 27., 17:23; Megválaszolva: 2011. június 29., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: