• Guillain-Barré?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő/! Nyolc napja kezdtek lezsibbadni a lábujjaim (mindkét láb), a zsibbadás három nap alatt felért a csipőmig. Bár az electromyogram vizsgálat csak minimális eltérést mutatott, a negyedik napon Guillain-Barré szindróma gyanújával felvettek az intenzív osztályra, s azonnal végeztek egy gerincsapolást is, valamint megkezdték a kezelésem immunoglobulinnal (23 gr / nap). A zsibbadás kezdete előtt volt egy enyhe torokfájásom. A gerinccsapolás eredménye végül nem mutatott emelkedett fehérje szintet (ezért két nap után az immunoglobulin kezelést abbahagyták), és szintén nem jelzett elváltozást a gerinc MRI sem. Az electromyogramot még kétszer megismételték, de az továbbra sem mutatott olyan szintű változást, amely a neorológus szerint Guillain-Barré esetében indokolt lenne. A zsibbadás sem igazán terjedt a csipő felé, viszont én egyre erősebbnek érzem (az immunoglobulin kezelés alatt mintha a romlás megállt volna). A kezelőorvosom vélemény szerint a Guillain-Barré lényegében kizárható, és a zsibbadás oka vmilyen idegpálya rendellenesség, ami nem kezelhető (eltekintve elktromos stimulálástól, amire sor is került, de semmi sem változott). Összesen öt napot töltöttem a kórházban, majd kiengedtek, hérom nap múlva kell visszamennem kontrollra a neurológushoz. Két kérdésem lenne: 1) ha nem Guillain-Barré szindroma, akkor még mi okozhatja a zsibbadást? 2) lehetséges-e, hogy mégis Guillain-Barré - s az electromyogram a megkezdett kezelés miatt nem mutatott jelentősebb elváltozást, s elképzelhető-e, hogy a fehérje szint emelkedése csak egy későbbi fázisban végzett gerincsapolással mutatható ki? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel,

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a Guillain-Barré témában

        Kedves Kérdező! A tünetei valóban megfelelhetnek Guillain -Barre szindrómának, de lehet fertőzéshez kapcsolódó neuropathia (idegbántalom is). Kezdetben, enyhe esetben a Gullain-Barre szindróma esetén a gerincvíz még lehet normális és néhány nap múlva válik pozitívvá, illetve az ENG vizsgálat is lehet csak később, a tünetek súlyosbodása esetén pozitív. Ha nem szűnnek a panaszai, keresse fel ismét neurológusát vagy egy másik neurológiai szakrendelést.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. június 25., 12:56; Megválaszolva: 2011. június 29., 21:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: