• MR vizsgálat eredménye.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő.! A kislányomról lenne szó.Ugy gondoltam inkább leírnám az eredményt mert egyszerübb.2003 -ban történt ez a vizsgálat.sajnos az orvos akkor nem mondott semmit csak ,hogy vannak gondok de majd kinövi.Most 15 éves és romlott az állapota .Megkérdeztünk egy másik orvost és Ő azt mondta,hogy a pappiron agysorvadást is ír.Legyen szíves leírni ,hogy mi az igazság."A hátsó scalában normális tágasságu és helyzetű IV kamra látszik. A kisagy és a cervicocranialis átmenet részéről kóros nem látható. Supratentorialisan mérsékelten tágabb,minimális aszimmetriált mutató-bal oldalon valamivel tágabb-kamrarendszer látható a középvonalban. A külső likourterek is mérsékelten diffuse tágabbak. Focalis eltérés sem a cortexben,sem a fehérállományban nem látszik. Csupán annyi emelhető ki,hogy a terminalis myelinisatios terület jelintensitasa kissé fokozott,mintha a myelinisatio nem fejeződött volna be. Dg: vélemény: Mérsékelt corticailis atrophia és fehérállományi myelinisatios zavar a hátsó területen. Nagyon szépen kérem legyen szíves segiteni .Nagyon magunk alatt voltunk mert most romlott az állapota .Állandóan nevet ,beszél hangosan ,rázza a fejét.Vissza mentünk az orvohoz, kért MR vizsgálatot .szeptember 10.re kaptunk .Egy ismerős által ha minden igaz lehet hívnak 1-2 héten belül .Nagyon nehéz a várakozás mert szerintem romlott .Nemtudjuk hova vigyük mit csináljunk ?Megbiztunk az orvosba ahova jártunk és most nagyot csalódtunk mert valahogy gondolom lehetett volna kezelni és most elveszett 8 év.vagy nem is lehet ezt az állapottot megállitani mindig romlani fog? köszönöm szépen a segítségét Tisztelettel Judit

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a agysorvadás témában

        Kedves Kérdező! Mivel nem tudom a kislány alapbetegségét, nem vizsgáltam sem akkor sem most nem igazán tudok véleményt mondani. Az MR-en leírnak kisfokú agysorvadást, ami igazából egy állapot, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat pillanatában mekkora volt az agy mérete a korosztályéhoz képest. Az hogy ez egy állapot vagy egy sorvadásos folyamat, azt a következő MR eredménye mondja meg, ha van benne rosszabbodás, akkor sorvadás, ha nincs, állapot. A fehérállományi mielinisatio lehet hogy csak késett, de lehet, hogy nem alakult ki megfelelően (nem fejlődtek ki sz idegrostok burkai megfelelően, emiatt nem működnek megfelelően) ezt is csak a következő MR fogja igazolni. A leírása alapján azt gondolom, hogy ezt az állapotot nem lehetett volna gyógyszeresen kezelni, de mivel nem tudom, csak sejtem mi lehet a gyerek baja, ezért véleményt mondani nem tudok.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. június 22., 14:46; Megválaszolva: 2011. június 26., 20:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: