• Ataxia??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Gyermekneurológiai témában kérnék segítséget. Kislányom 22 hónapos és rég óta olyan dolgot csinál, hogy amikor már nagyon fáradt, akkor elesik és nem tud felkelni csak kb. fél perc múlva, közben sírni kezd és ha fel próbálom állítani, akkor sem áll meg rögtön a lábán, olyan mint ha görcsös lenne az izomzata. Utána felugrik és megy tovább mintha semmi sem történt volna. Jártunk 2 neurológusnál is. Az egyik azt mondta, hogy a fáradtság sok mindenre képes, a másik azt írta a leletére, hogy ataxia, de nem biztos. Voltunk koponya MR vizsgálaton és éber EEG-n, amik nem mutattak eltérést. Távollátó, 2,5 dioptria, hallása jó. Születése után hipotón volt, megkésett értelmi és mozgásfejlődést kezeltük Dévény tornával majd TSMT,-vel, korai fejlesztőbe hordtuk. Mi lehet ez??? köszönettel: István

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a izomproblémák, ataxia témában

        Kedves Kérdező! Nem valószínű az ataxia, mivel az nem jelentkezik csak fáradtság hatására. Lehet izomtonus fokozódás, mely időszakos. A sírás is utalhat erre, mivel ezt fájdalom kíséri. Ezt ki kell vizsgálni, hogy mi állhat a hátterében pl. ionháztartási zavar, ioncsatorna betegség, izombetegség. Állhat a hátterében epilepszia is, annak ellenére, hogy az EEG negatív volt. További kivizsgálást javasolnék, esetleg keressenek fel egy másik gyermekneurológiai szakrendelést.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. június 19., 23:18; Megválaszolva: 2011. június 26., 19:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: