• Csecsemőkori neurológiai vizsgálatok ütemezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Asszony! A kislányunk hipotóniás. Ez tegnap derült ki a fejl.neur. vizsgálaton. De itthon néztem, hogy a gyerekorvos már 3 hete (ez a gyerek eddigi életének majdnem a fele!) látta ezt, de egy szót sem szólt róla. Már 3 hete járhatnánk fejlesztő tornára! De így jövő csütörtökön (egy hét múlva) megyünk csak, akkorra van időpontunk. Szerintem a gyerek vestibuláris rendszere sem áll a helyzet magaslatán, mert amikor a pelenkázó ágyon elengedjük, a két karját szétcsapja, és ijedten kalimpál, nehogy oldalra boruljon. Ez majd egy hónap múlva derül ki? Aztán a többi esetleges dolog még később ? Tíz éves korban el is kezdhetjük a célzott csecsemőkori fejlesztést? A kérdéseim: 1. Van-e a Neten olyan hely, aminek alapján itthon végezhető mozgásfejlesztő gyakorlatokat tanulhatnánk jövő csütörtökig? 2. Két hónapos csecsemőnél mekkora baj, ha a két karját felemelve a feje csak lóg hátra? Mennyire kellene tartania a fejét? 3. Van-e olyan hely az országban, ahol részletesen kivizsgálják a gyereket, hogy a problémájának megfelelő fejlesztést minél előbb elkezdhessük? (Mi Pécsett lakunk, de egy alapos kivizsgálásra elmennénk bárhova, hogy minél előbb kiderüljön, mi is a baja a gyereknek). Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a gyermek neurológia témában

        Kedves Kérdező! A részletes fejlődésneurológiai vizsgálatra a budapesti Margit Kórház Fejlődésneurológia Osztályán van lehetőség. Két hónapos csecsemőnek egy idő után már fel kell tudnia emelni a fejét, ha megfelelő ideig tartják a megfelelő pozícióban. Ha az Önök gyermeke ezt egyáltalán nem teszi meg, akkor biztosan van valamilyen mozgásrendszeri károsodása. A neten nem tudok Önöknek olyan helyet javasolni, ahol találnak leírást. Nem mindegy milyen gyakorlatokat végeztetnek vele, először meg kell állapítani, hogy mit kell fejleszteni, ezt szakemberre kell bízni, és utána az általa javasolt feladatokat végezni. Keressék fel a Margit Kórházat, ott megfelelő segítséget kaphatnak.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. június 10., 14:24; Megválaszolva: 2011. június 14., 19:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: