• Hiperaltív, hipotóniás csecsemő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Asszony! Kislányunk 8 hetes. Születése óta keveset alszik (11-13 óra), sokat és ..."görcsösen" kapimpál, sokat sír, sokszor ok nélkül. Ma voltunk fejlődésneurológiai vizsgálaton. Ott megállapították, hogy hiperaktivitás lehet a háttérben (megnéztem a neten, minden tünet stimmel). Ezen kívül anizokóriája is van a gyereknek, és - ezt az orvos állapította meg - diffúz hipotóniája van, nyaki dominanciával. Bosszant a dolog, mert a terhesség eleje óta (illetve már kicsit régebb óta) nagyon vigyáztunk: az anyja nem fogyasztott kávét, kakaót, csokit, teát, felvágottat (a nitrit miatt), és még sok mindent. Evett zöldséget, tejet, krumplit, húst, tojást (és a velük járó növényvédőszereket, gyomírtókat, hormonokat, de ez városban elkerülhetetlen). Szedett terhesvitamint (és pajzsmirigyhormont, mert thyroidectomiája volt). Nem mentünk sokat főút mellett (bár sajnos nagyvárosban lakunk, szennyezett levegőjű helyen), nyugalom volt egész végig, nem volt hangos zene, TV, sportoltunk, de csak amennyire jó volt a terhességnek, a szülés viszonylag gyors volt és sima. A gyerek nem rögtön a kijövetel pillanatában sírt fel, de hamar. Még egyebekre is vigyáztunk, így bosszant, hogy velünk fordult elő. A kérdésem: milyen kilátásaink vannak, mi derülhet még ki legrosszabb esetben, vagy mi lehet a legenyhébb végkifejlet? Milyen korban, milyen vizsgálatokra vihetjük el? Nem csk a hiperaktivitás aggaszt, hanem a többi tünet is, így együtt. Habilitációs tornát jövő héten kezdjük, de ha azon kívül lehetne valamit tenni, azt jó lenne tudni. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a gyermek neurológia témában

        Kedves Kérdező! A fejlődésneurológiai vizsgálatot sem mindegy, hogy hol végzik és az sem mindegy, hogy milyen fejlesztést javasolnak utána. Ha a gyermeknek anisocoriaja is van, akkor érdemes lenne tovább vizsgálni, egy koponya UH mindenképpen szükséges lenne. Mivel nem vizsgáltam a gyermeket így nehéz megmondani mi várható. Egy biztos, ha eltérést találtak, akkor fejleszteni kell, erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni és időnként felmérni hol tart a fejlődésben. Nem csak a mozgását kell fejleszteni, hanem már most is az értelmét is, ami segít a hyperaktivitas leküzdésében, ezt korafejlesztő központokban lehet elérni.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. június 09., 16:43; Megválaszolva: 2011. június 14., 19:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: