• Koponya MR értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        a következő koponya mr leletet kaptam, az értelmezésével vannak nehézségeim, kérem a kedves doktornő segítségét: az intra és extracerebralis liquor-terek rendes helyzetűek, normális tágasságúak. a craniospinalis átmenet szabályos. bal oldalon a cerebellaris lebeny centrális részében 8x3 mm nagyságú, a t2 súlyozásában magas, a t1 és flair sequentiában alacsony jelintenzítású, diffúziós gátlást mutató góc van. az agyállomány egyéb részleteiben körülírt, kóros jelintenzitás változás nem látszik. az agyalapi angiogramon ábrázolódik a mindkét oldali arteria vertebralis, az arteria basilaris, a mindkét aci és elsődleges ágaik. a bal arteria vertebralis a domináns, a jobb oldali gracilis- a mindkét acp p1 szakaszában a munkaképeken is csökkent áramlási jel látszik. a mindkét oldali arteria communicans vaskos, a p2 szakaszok ezen keresztül is telődnek. vélemény: ischaemiás vascularis laesio a bal cerebelláris lebenyben.fejlődési variáció a willis-körben. az mr egy 2 hónappal korábbi, erős szédüléssel járó állapot miatt készült. nootropil tablettát írtak fel, adagját folymatosan csökkentem (jelenleg 600mg), hetek óta teljesen panaszmentes vagyok. a fenti vizsgálati eredménytől viszont eléggé megrettentem. előre is köszönöm válaszát és segítségét a lelet értelmezésében.

        Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben szereplő kóros eltérés a kisagy bal oldali féltekéjében a 8x3 mm-es góc, melyet keringészavar következményének írtak le. Ennek leírásában részletezték, hogy melyik típusú MR mérésen hogyan mutatkozott az eltérés és milyen képi jelekből vonták le a következtetést. Bár a képek nélkül nehéz korrekt véleményt adni, a leírásból úgy tűnik, hogy ez nem egy friss eltérés, hanem egy régebbi, körülírt keringészavar nyoma, ami megfelelhet a két hónappal azelőtti szédülésés állapotának is. A másik leírt nem kóros, hanem ahogy a leletben is szerepel, egy fejlődési variáció. Az agy hátsó területeit ellátó artériák (az arteria cerebri posteriorok, amit acp-nek rövidítenek) nem a szokványos első szakaszukon keresztül, hanem mindkét oldalon egy-egy áthidaló artérián keresztül telődnek. Ezek az erek, melyek mindkét oldalon egy másik nagy artériával kötik össze a hátsó ereket, legtöbbször vékonyak. Önnél viszont vastagabbak és így pótolják a vékonyabb ereket. Ez egy viszonylag gyakori variációs állapot, agyi érfestéses vizsgálatok során sokszor látjuk. Mivel minden artéria jól ábrázolódott a vizsgálat során, nincs jelentősége. Az agyalapon az artériák az ilyen áthidaló ágakkal együtt gyűrűszerűen összefüggenek egymással (ez a leletben is említett Willis kör), ennek pontosan az a jelentősége, hogy bármely ér esetleges kiesése vagy szűkülete esetén is meglegyen az agy szükséges vérellátása. Hasonló a helyzet a két gerincvelői artériával is (ezek az arteria vertebralisok), itt is gyakori, hogy a két ér nem egyforma vastagságú, az egyik lehet vékony, a másik vastagabb, ekkor beszélnek a vastagabb artéria oldalán dominanciáról.


        Kérdés: 2011. június 07., 16:00; Megválaszolva: 2011. június 08., 21:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: