• MR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! A kérdésem az lenne ,hogy létezik az,hogy nem derül ki csak 19 év múlva,hogy a gyerekem esetleg vízfejűséggel vagy agyvérzéssel született és ha tudni lehetett kinek kellet volna szólni nekem és nem kellet volna valamilyen kezelést kapnia? Még azt szeretném tudni milyen vizsgálat a liquor dinamika-i vizsgálat. Köszönöm megtisztelő válaszát:Nagy Jutka

        Dr. Laki András válasza a MR témában

        Kedves Kérdező! A vízfejűség, ha nem okoz panaszt, akkor sok esetben ki sem derül. Ez olyan esetben lehet, ha a mértéke kisfokú. kis kiterjedésű agyvérzéssel kapcsolatban szintén ezt tudom mondani, hogy ha tünetet nem okoz, akkor sokszor ki sem derül. Ha csecsemőkorban nem voltak olyan tünetek mint pl. a mozgásfejlődés, beszédfejlődés elmaradása, látászavar, akkor nem volt arra utaló tünete, hogy ezek fennálltak volna. Előfordul, hogy az évek folyamán fokozatosan nő az agykamrák tágassága valamilyen okból vagy a termelés megnövekedése vagy a felszívódás csökkent volta miatt, vagy azért, mert valamilyen gyulladás vagy vérzés következtében elzáródtak az agyvíz elfolyásának útjai. ha ez utóbbi van, akkor a történés nem csecsemőkorban volt, hanem kisgyermekkorban. Ha Ön észlelt valamit a csecsemőkori fejlődésében, akkor a házi gyerekorvosnak kellett volna szólnia és ő majd továbbküldte volna, ha tényleg indokoltnak látja. A liquor-dinamikai vizsgálat az agyvíz keringését nézi. Részletesebb felvilágosítást idegsebésztől kaphat, a gyermek vizsgálata után. Dr. Bessenyei Mónika, ideggyógyász A liquor, teljes nevén liquor cerebrospinalis az agykamrákban termelődő és ezekben, valamint az agy és gerincvelő körül keringő folyadék, köznapi nevén "agyvíz". A liquordinamikai vizsgálatok ennek a folyadéknak az áramlását tudják kimutatni és jellemezni, így egy keringési akadályozottság helyét, mértékét tudják megállapítani. Többféle módszer létezik erre, speciális mágneses rezonanciás (MR) vizsgálat vagy izotópos vizsgálat is alkalmas a liquorkeringés követésére.


        Kérdés: 2011. május 26., 19:10; Megválaszolva: 2011. május 31., 10:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: