• Sella Mr

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Laki András! Bizalommal fordulok Önhöz a kérdésemmel,m sajnos nem kapok választ senkitől vagy csak átlagos válszt kapok,h nem tudják! Egy 2gyermekes(4 év, 6év) 32éves anyuka vagyok!A véleményüket szeretném kérni a betegségemmel kapcsolatban.Nálam 2éve találtak egy 6mm-es microadenomát,melyet emelkedett prolaktin , menses zavar, tejcsöpögés kísért, fejfájással. 2010.08. Mr vélemény:a sella nagysága normális.A hypophysis állomány bal felében dorsalisan kontrasztanyagot lényegesen nem halmozó,kb. 2x4x6mm nagyságú eltérés figyelhető meg,amelynek mérete hasonló a korábbi felvételen láthatóhoz(2009)Egyebekben az adenohypophysis normális volumenű,homogén halmozású.A hypophysisnyél középvonali helyzetű.A sinus cavernosusok nem szélesedtek ki. .Erre Bromocriptint kellett szednem.A prolaktinom rendeződött mostanáig. Nem toleráltam a gyógyszert így le kellett cserélni Norprolacra(idén).Mostanában erősen fáj a fejem és a cataflánt is hiába szedem be, sajnos nem segít olyankor,emellett szétszórt és nagyon fáradékony is vagyok..Ezt említettem is az orvosomnak akinél nemrég jártam és mondta,h a vérvétel(1hónappal ezelötti)prolaktin emelkedést mutat,a felső határ 3x át. Ezért kért egy sella MR kontroll vizsgálatot.melyben ezt írják: Összehasonlítva az előző lelettel(2010.08)Lényeges változás nem látható.A sella bal felében dorsalisan az állományt enyhén comprimaló cystosus képlet látható,mely növekedést nem mutat.Egyebekben a hypophysis-állomány homogén halmozású, a nyél középvonali helyzetű. A suprasellaris cisterna szabad. A nyél mögött a középvonalban egy secunder apró cysta helyezkedik el. A sinus cavernosusok nem szélesedtek ki.vélemény:Változatlan cystusos laesio a sella bal felében dorsalisan. Sajnos csak Júliusra van időpontom és az orvosomat nem érem el,h megkérdezzem tőle, mit is jelent az amit a lelet tartalmaz! Kérem szépen írják le nekem, mit jelent az ,h "A sella bal felében dorsalisan az állományt enyhén comprimaló cystosus képlet látható,"A nyél mögött a középvonalban egy secunder apró cysta helyezkedik el"Ezek mit jelentenek?Kérem tiszteljenek meg válaszukkal! Képet próbálok csatolni,csak nem tudom melyiket,m ha jól láttam csak 1 képet lehet csatolni!Köszönettel ,Judit

        Dr. Laki András válasza a hypophysis microadenoma, prolaktin témában

        Tisztelt Kérdező ! Csatolt képet nem láttam, bár valószínű, hogy egyetlen kép csatolása egy több sorozatos MR vizsgálatból nem sokkal több információt adna, mint a lelet. Amennyire a szövegekből megítélhető, a hypophysisben (agyalapi mirigyben) lévő elváltozás nem nőtt, ezek szerint már 2009 óta. Az, hogy jelenleg cystosusnak - folyadékos tartalmúnak - írják le, lehet hogy csak megfogalmazásbeli különbség, bár ehhez az összes és az előző képeket is látni kellene. A hypophyis adenomákban előfordul degeneratív cystosus átalakulás, úgyhogy erről lehet szó. A microadenoma tulajdonképpen méretbeli különbségtétel, az agyalapi mirigy jóindulatú daganataiból az 1 cm alatti átmérőjűeket hívják így. Ezek nem haladják meg a csontos határokat, nem nyomják a környezetüket és az MR felvételeken is sokszor csak kontrasztanyag adás után különíthetők el azáltal, hogy a mirigynél kevésbé vagy lassabban halmozzák a kontrasztanyagot, ahogy ezt Önnél is leírták. 10 mm felett macroadenoma a nevük. A leírás magyarra fordítva: a sella (teljes nevén sella turcica, a koponyaalapnak az a csontos,kissé árokszerű része, ami az agyalapi mirigyet tartalmazza, magyarra töröknyeregnek lehet fordítani) bal felében hátul az állományt (itt: az agyalapi mirigyet) enyhén benyomó folyadéktartalmú képlet van. A (hypophysis) nyél mögött a középvonalban egy másodlagos apró cysta helyezkedik el.


        Kérdés: 2011. május 14., 13:30; Megválaszolva: 2011. május 18., 22:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: