• MRA leletem jelentése érdekelne

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni MRA leletem értelmezéséhez. Egy éve zúg a bal fülem főleg a reggeli, és az éjszakai órákban. Fülészeten nem találtak semmi kiváltó okot. Neurológiáról beutaltak koponya MRI és az intracranialis erek vizsgálatára. A leírásban szerepel: mk. a vertebralis kanyargós lefutású, a bal oldali a domináns. Kanyargós lefutású az a basilaris is. A jobb Highmore fala mentén körkörösen, a bal highmore alsó rec.ában keskeny sávban kórosan magas jelint.(ny.h.megvast.) látható, egyébként a melléküregek légtartók. Vélemény: A kisagyi tonsillák a szokottnál mélyebb helyzetűek. Jobbold.on neurovascularis konfliktus feltételezhető, míg a balold.on egy érkacs csak megközelíti az idegköteg cisternalis szakaszát. Előre is köszönöm válaszát, segítségét.

        Dr. Laki András válasza a koponya MRA témában

        Tisztelt Kérdező ! Az a.vertebralis az agyat ellátó 4 artéria közül a gerinc mentén haladó, páros artéria neve, kanyargósságuk gyakori variáció. A két oldali artéria sok esetben aszimmetrikus vastagságú - ezt jelenti a bal oldali dominancia. Ha a keringés minden érben jó, akkor nincs jelentősége. Az a. basilaris az agytörzsnél futó artéria szakasz (a két arteria vertebralis egyesüléséből jön létre), ez is gyakran mutat kanyargósságot. A Highmore az arcüregek angol szerzői neve, ezekben írnak le enyhe fokú gyulladásos jeleket. A kisagyi tonsillák (magyarul mandulák) a kisagy alsó szélén lévő kis elődomborodások. Ezeknek az öreglyuk felső széle felett kell lenniük. Az nem derült ki, hogy pontosan mennyire is vannak mélyebben, hogy elérik-e ezt a peremet, illetve, mennyi hely van még körülöttük a csonthoz viszonyítva. Ezt csak a képek alapján lehet eldönteni. Neurovascularis konfliktusnak szokták nevezni azt az állapotot, ha egy ér egy idegköteget nyom és így okoz tüneteket. Itt nem derül ki az idézetből,hogy pontosan melyik idegről is írnak, de feltételezem, hogy a panaszait tekintve a hallóidegről lehet szó. Ebben az esetben a szoros közelség az ideg és az artéria között jelentőséget kaphat, az idegpályák kereszteződéseit tekintve az ellenoldalon is jelentkezhet a panasz. Mindenképpen beszélje meg a leletet a neurológussal.


        Kérdés: 2011. május 11., 17:00; Megválaszolva: 2011. május 13., 08:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: