• SM és az IQ

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        4.éve SM beteg vagyok az RMi közepes fokú fehérállomány károsodst írt le és u.ilyen mértékű agysorvadást. Gazdasági felsőfokú vézzettségem van. Kérdésem: mennyire csökkennt az inteligenciám, azaz tudom -e folytatni a munkám vagy csak vegetálásra jó az IQ-m? Köszönöm.

        Dr. Veress Dóra válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Uram, Az agy szürke állományában találhatóak az idegsejtek sejttestjei, ezek nyúlványai pedig a fehér állományban futnak. Az intelligencia és a képességek a szürke állományhoz kötöttek, így ha ennek a vastagsága nem változott, akkor jó esélye van arra, hogy a készségei csak kis mértékben csökkentek. Fontos viszont tudni, hogy az egyes kéregterületeket összekötő rostok a fehér állományban futnak, így ennek sorvadása érintheti az agyterületek összeköttetéseit. Mint látja, sok mindentől függ, hogy mennyit változik az IQ-ja, nehéz biztosat mondani. A betegség okozta károsodás mértékét megjósolni nem lehet, ez csak az idő múlásával derül ki.


        Kérdés: 2011. május 07., 14:05; Megválaszolva: 2011. május 08., 22:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: