• Látóideggyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2,5 hete rosszabbodik a látásom. Első vizsgálatok alkalmával minden negatív, szemészet, neurológia, agykoponya MRI. Közben a bal szememre szinte már semmit nem látok. Ma újra voltam vizsgálatokon, diagnózis: látóideggyulladás. Jelenleg 5 %-nyit látok a bal szememmel. Az orvos felvilágosított, hogy létezik egy drasztikus kezelési módszer, steroid infúzió plusz gyógyszerek. És létezik egy másféle, vitaminok, értágító infúzió, plusz gyógyszer. Azt már tudom hogy kb fél év múlva várható javulás mindkét módszerrel. Egyelőre nincs döntés, hogy mivel fognak kezelni, egy erre szakosodott specialista orvos fog vizsgálni pár nap múlva, az Ő ajánlása alapján történik majd a kezelés. Ma olvastam utána az interneten, hogy a steroid kúra nagyon drasztikus, emeli a vércukorszintet, gyomorfekély okozhat, s sok a mellékhatása, pl duzzadt arc, stb. Szeretném megkérdezni, hogy a másik módszer, ahol nem adnak steroidot, hosszú távon lehet ugyanolyan hatásos? Természetesen első a szemem épsége, van egy 10 hónapos kislányunk akit el kell látnom. Ha mégis a steroidos infúziót fogom kapni, ahhoz feltétlenül kórházba kell feküdni? Vagy infúzió beadása után lehet menni haza? Ön melyik módszert javasolja? Illetve mennyi esély van arra, hogy javul a látásom? Köszönettel, Ágnes

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a látóideggyulladás témában

        Kedves Kérdező! Ilyen esetben nagy dózisú steroid adása a megfelelő kezelési mód és nem fél év a várható javulás idő, hanem ha hat a kezelés, akkor napok. A szteroidnak sok mellékhatását leírájk, de fiatal és egyébként egészséges betegeben, megfelelő védelemben teljesen biztonságosan adható. Én mindenképpen ez utóbbit javasolnám.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. május 03., 20:29; Megválaszolva: 2011. május 06., 15:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: