• ÉJszakai kar- és lábremegés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2,5 éves kislányomnak éjszakánként többször megrándulnak a karjai és lábai. Az apukának hajlama van epilepsziás rosszullétekre. 10-11 hónapos korában voltunk már neurológián, mert akkor másfajta "remegés" jött rá pár másodpercre. Akkor csináltak éber állapotában és alvás közben is eeg-t; azt mondták semmilyen epilepsziára utaló jel nincs. Azóta ez el is mólt. A mostani rándulások olyanok, mint ha reflex-kalapáccsal a térdére és könyökére ütnének, illetve pl. ma éjjel mikor ivott, az egyik karja a teste mellől felcsapódott a feje fölé, azután visszaesett a kis teste mellé. Ez is lehet múló dolog, vagy Ön szerint mindenképp el kellene vele mennünk ismét vizsgálatokra? Mi ez? Teljesen éber állapotában, napközben és amikor mélyen alszik nem vettem észre, csak mikor még forgolódik, épp hogy elaludt.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező! Ez a jelenség lehet a teljesen normális elalvási myoclonusnak (izomrándulásnak) nevezett izommozgás, de lehet egyfajta epilepszia is. A korából kiindulva én inkább az előbbire gondolnék, mivel az ilyen típusú epilepszia nem ebben az életkorra jellemző. A biztonság kedvéért azért keressenek fel egy gyermekneurológiai szakrendelést.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. április 29., 07:23; Megválaszolva: 2011. május 03., 14:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: