• Várandósan SM betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        ÜDVÖZLÖM!AGGODALMAM NAGYON NAGY,16 HETES TERHES VAGYOK,5 NAPJA ELKEZDETT BIZSEREGNI A JOBB LÁBAM,TÉRD ALATT.MAJD A KEZEM IS KÖNYÉKTÖL LEFELE.3NAPRA RÁ A BAL OLDALAM IS,DE NEM MINDIG.A JOBB OLDALAMBAN SEM ÉRZEM MINDIG.HOL AZ ALKAR,UJJAIM,KISUJJ,MA VOLTAM A SÜRGÖSSÉGIN MIVEL NAGYON AGGODOM,VÉRT VETTEK EKG-T NÉZTEK,NEUROLOGUS MEGVIZSGÁLT.MINDEN RENBEN VOLT.SZOBA KERÜLT A RÉGI PÁNIKBETEGSÉGEM IS,MEG HOGY VAN MÉG 2KISKORÚ GYERMEKEM.Ö FELVETETTE LEHET IDEGI ALAPON VAN,VÁRJUK KI A HÉTVÉGÉT HA NEM MULIK,MENJEK VISSZA MERT AMIRE Ö MÉG GONDOL,AZ AZ SM BETEGSÉG.ERRŐL A BETEGSÉGRÖL OLVASTAM,ÉS ÉPP ENNEK KIZÁRÁSA VÉGETT MENTEM A MAI NAP FOLYAMÁN SÜRGÖSSÉGIRE.RTTENETESEN HALÁLFÉLELMEM VAN.SE KETTÖS LÁTÁS,SZIKRALÁTÁS,HOMÁLYOSLÁTÁSOM NINCS.ÜGYETLENSÉG ÉRZET SINCS AZ UJJAIMBAN,NYELÉSSEL SEM VOLTAK GONDJAIM,AZT MÉG HAD EMLITSEM EZ AZ ÉRZÉS NEM ÉRZÉKETLENSÉG,NEM ZSIBBADÁS,HANEM SZO SZERINT BIZSERGÉS.RÖNTGENRE NEM KÜLDHETETT EL,MIVEL VÁRANDOS VAGYOK.ÉVEK OTA KÉNYELMETLENÜL ALSZOM(PICIM MÉG SZOPTATOM)SOKSZOR ARRA ÉBREDEK HOGY RECSEG ROPOG A NYAKAM.DEREKAM IS FÁJ.AZ SM BETEGSÉG ÖRÖKLETES?VAGY NEM VÁLOGAT?MERT A MI CSALÁDUNKBAN ILYEN NINCS,NEM IS VOLT SENKINEK.TALÁN3HETES TERHES LEHETTEM MIKOR ÉSZREVETTEM ROMLOTT A LÁTÁSOM.MESSZIRE NEM LÁTOK TUL JOL,ÉS HA FEHÉR A HÁTTÉR ELÖTTEM PICI FEKETE MOZGO SZÖSZÖKET LÁTOK.TOVÁBBÁ ZAVAR A TUL ERÖS NAPFÉNY,ÉS A SÖTÉTEDÉS A SZÜRKÜLET.EZENKIVÜL TAVALY A JOBB OLDALI PAJZSMIRIGYEMBEB GÖBÖKET TALÁLTAK AMIK A VIZSGÁLAT SZERINT NEM ROSSZINDULATUAK.NEM IS NŐNEK.TUDOM HOGY SOKMINDENT KÉRDEZTEM,DE HIGGYE EL NAGYON FÉLEK AGGODOM,HISZEN2GYERMEK ANYUKÁJA VAGYOK.30 ÉVES,ÉS VÁRANDOS.TELE FÉLELMEKKEL MIKOR EZ AZ IDÖSZAK LEHETNE AZ ÉLETEMBEN AZ EGGYIK LEGCSODÁLATOSSABB.KÉREM SEGITSEN,NAGYON VÁROM VÁLASZÁT.KÖSZÖNÖM SZÉPEN.

        WEBBeteg szakértő válasza a végtagok zsibbadása témában

        Kedves Kérdező!

        A zsibbadásnak az SM-en kívűl számos oka lehet, a pszichés eredet mellett felmerülhet az is, hogy egyszerűen az állapotából (terhesen két gyerek után rohangálni) adódóan nem fogyaszt elég folyadékot, illetve a terhességgel járó hormonalis változások is okozhatnak hasonló tüneteket. Az SM betegség diagnosában elsősorban az MRI vizsgálatnak van szerepe, ez a vizsgálat nem használ ionizáló sugárzást, igy a babára sem káros, tehát amennyiben komolyan felmerűl a betegség lehetősége, elvégezhető.

        Mai tudásunk szerint az SM pontos oka nem ismert. Érdemes azonban tudni a betegségről, hogy az esetek 2/3-ban az életkilátásokat érdemben nem befolyásolja, így a halálfélelem semmi esetre sem indokolt. Amit leírt, tehát az egyéb tünetek hiánya szintén a betegség ellen szól, egyéb betegségek azonban lehetnek a háttérben. Javasolt tehát amennyiben a tünetek nem csökkennek, kontroll neurológiai vizsgálatra jelentkezni.

        Tisztelettel:  Dr. Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-01 19:29:16; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: