• Aggódjak az MR eredményem miatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Érdeklődnék, hogy ha hydrocephalus miatt műtöttek csecsemőkorban, van egy kétoldali cysto-ventriculo ill. ventricul peritonealis shunt-öm Y összekötővel, valamint volt egy műtétem Langerhans sejtes hystiocytosis miatt valamint Arnold Chiari malformatio miatt, mit jelent az MR felvételen az a mondat hogy jobboldalon elülső frontalisan a temporalis szarv ventro-caudalis szélénél egy néhány mm nagyságú jelgazdag góc jelent meg.

        WEBBeteg szakértő válasza a koponya MR témában

        TIsztelt Kérdező! Valószínű, hogy csak a leírás alapján, képek nélkül nem lehet pontos választ adni a kérdésére. Nem írta meg például, hogy melyik szekvencián (mérésen) volt ez az eltérés - feltételezhetően a T2 és/vagy FLAIR mérésen látták a jelgazdag gócot, a leírás alapján az elhelyezkedését sem tudom biztosan azonosítani. Az ilyen gócok többféle eltérésnek is megfelelhetnek; leggyakrabban kis körülírt vérellátási zavar okozhat ilyen képet, de gyulladásos elváltozás maradványa, hegesedés is megjelenhet jelgazdag gócként, jelezheti az ideghüvelyek (myelon) károsodását is. Sokszor azonban nincs különösebb jelentősége ha csak egyetlen kis góc látható. Kontroll vizsgálata javasolható az előzményekre tekintettel.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. április 21., 15:31; Megválaszolva: 2011. április 25., 22:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: