• CT vizsgálat - neurológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám (50 éves) kb.egy hete rosszul lett, elvesztette az egyensúlyérzékét, zsibbadt a szája, a vérnyomása is elég magas volt a rosszulétkor (150/95, egyébként mindig alacsony volt a vérnyomása 100/60 körül),elmondása szerint olyan érzése volt mint akit jól fejbevágtak.Rögtön ki is mentek az ügyeletre, ahol kapott egy injekciót,aztán hazaengedték.Másnap visszament a kórházba, ahol csináltak egy agyi ct-t, amire először azt mondták, hogy negatív, majd másnap, hogy még sincs minden rendben, egy éjszakára benn tartották, majd azt mondták egy hétig be kell járnia infúzióra, melyben értágítót adnak. A ct eredménye a következő volt: "Jobb oldalon frontalisan az ACA területén kb.2,0*0,5cm-es hypodenzitás ábrázolódik,mely a frontalis szarvat enyhén comprimálja. A törzsdúcok területén szimmetrikus meszesedés van. Vélemény: Jobb ACA területi acut infartus jele." Kérdésem az lenne, ez pontosan mit jelent,mire számíthatunk? A választ amennyiben lehet email címre kérném. Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a CT vizsgálat témában

        Tisztelt kérdező!


        A vizsgálat alapján az agy homloklebenyi részét ellátó ér területén levő keringészavart írtak le a CT alapján. A beteg tüneteinek ez nem igazán felel meg (ez a terület elsősorban az alsóvégtag beidegzésében játszik szerepet.
        Az elmondott tünet szédülés elsősorban az agytörzsi keringészavarok tünete szokott lenni. A legfontosabb ebben az esetben a részletes átvizsgálás lenne (szívultrahang, EKG, kardiológia, carotis Doppler, vérnyomásnapló vezetése illetve vérnyomásbeállítás, laborvizsgálatok) ezek alapján lehetne ugyanis olyan kezelést találni az édesanyja számára, ami minimalizálná az újabb agyi keringészavar esélyét.

        Tisztelettel:  Dr. Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 21:25:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 07:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: