• Lázgörcs vagy epilepszia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Kisfiamnál 40,6 C foknál lázgörcs alakult ki, két éve volt először (akkor is hasonló magas láz miatt). Rövid ideig, pár percig tartott, mind a négy végtagon történt rángatózás, majd egy teljes testre kiterjedő görcs. A három nap múlva készített EEG-felvétel alapján a következő leletet kaptuk: Éber állapotban induló EEG felvétel, 7-8 Hz-s subalpha, alpha tevékenység látható, ismételten láthatók 1-2 mp-ig tartó magas feszültségű, éles lefutású hullámalakokat elsősorban F, FT-an mutató generalizált 4-5 Hz-s theta paroxysmusok. Majd fokozatosan felületes alvás eeg képe alakul ki, mely egyes szakaszokon II stádiumig mélyül, ismételten észlelhető rövid, bilaterális elülső területi, illetve generalizált meredek hullám tevékenység. Vélemény: éberségi szint ingadozások mellett készített eeg felvétel, mérsékelt bilaterális, valamint generalizált paroxysmalis izgalmi jelekkel. Ezek alapján kisfiamat Convulex szirupra javasolják beállítani, mivel valószínűleg epilepsziára való hajlama van. (Eddig a két lázgörcsön kívül semmi más tünet nem utalt erre a betegségre.) Én mint szülő döntsem el, hogy ehhez hozzájárulok-e. Kérdésem az lenne, hogy a fentiek alapján egyértelmű-e, hogy neki gyógyszert kell szedni vagy szükségesek lennének további vizsgálatok is? Köszönettel:

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező! Az EEG leletről nehéz úgy véleményt alkotni, hogy nem láttam a felvételt. A leírás alapján véleményem szerint inkább egy normális EEG-nek gondolnám én, szendergésben a leírt hullámalakok normálisan előfordulnak gyermekkorban. Lázgörcs esetén akkor állítunk be gyógyszert ha 5-nél több és gyakori rohamok vannak, vagy ha komplikát a lázgörcs (a leírása alapján ez nem valószínű). Epilepsziáról meg csak akkor beszélhetünk, ha nem provokált, azaz láz nélküli rohamok is jelentkeznek. Én nem állítanék be a gyermeknek semmilyen gyógyszert. Arra kellene odafigyelni, hogy már hőemelkedés alatt erélyes lázcsillapítás legyen.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. március 22., 11:34; Megválaszolva: 2011. március 23., 15:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: