• Sugárterápia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egyik nagyon kedves ismerősőmet most operálták agydaganattal. Az opreáció után sugárkezelést kapott. Egyik ideig nem is volt probléma, ám nemrég epilepsziás rohamot kapott. Ez gyakran előfordul? Lehet rajta segíteni?

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

         

         

         

        Kedves Kérdező!

        Az epilepszia egy meglehetősen gyakori betegség. A leggyakrabban gyermek- és serdülőkorban kezdődik, az esetek jelentős részében ilyenkor nem találunk kiváltó okot. Epilpsziához vezethet azonban minden olyan betegség, ami az agyban levő idegsejteket károsítja pl: agyvérzés, sérülés, daganat. Mi történik ilyenkor? Az agyban levő idegsejteken normálisan nem egymással azonos időben jelentkezik elektromos aktivitás hanem egymástól függetlenül működnek. Amennyiben van egy sérült idegsejteket tartalmazó góc, akkor innen kóros ingerek indulhatnak, amelyek aztán az agyon szétterjedve abnormális szinkronizált kisüléseket okoznak. A látható tünetek az érintett agyterület nagyságától függenek. Lehet, hogy csak néhány izomban vagy egy végtagban van kóros izomrángás (clónus), de amennyiben az egész agy érintett, akkor mind a négy végtag rángatózik, a beteg elveszti eszméletét ( nagyroham). Azokban az esetekben amikor várható( pl. műtét után) a rohamok kialakulása, akkor az idegsebész  már az első roham kialakulásának megakadályozára is javasolhat rohamgátló gyógyszert. Tudni kell azonban, hogy nem biztos, hogy az elsőnek választott gyógyszer lesz a hatékony, elképzelhető, hogy más antiepileptikus gyógyszerrel kell kiegészíteni vagy a kezdeti dózist kell emelni a rohammentesség eléréséhez. Összeségében azonban elmondható, hogy az epilepszia az esetek döntő többségében jól kezelhető. Roham esetén mi a teendő? A legfontosabb, hogy óvjuk a beteget a sérülésektől, amit lehet el kell tenni a közelből, fejét védeni az ütődéstől. Nem szabad lefogni, szájába bármit tenni. A rosszullétet követően a betegek gyakran zavartak, majd elalszanak. Ilyenkor ajánlatos a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe hozni, így a félrenyelés, nyál, vér lenyelése elkerülhető. Rosszullét esetén mentőket kell értesíeni. És mit tehet a beteg, hogy csökkentse a roszullét kialakulásának valószínűségét? A rosszullétet alvásmegvonás, villogó fények, fizikai terhelést követő lihegés provokálhatja, így ezek kerülése csökkenti a roham valószínűségét. Fontos továbbá a javasolt gyógyszerek rendszeres, megfelelő adagban való szedése, mert a gyógyszermegvonás és a túladagolás egyaránt provokálhat rosszullétet. 

         

        Tisztelettel: 

         Dr Siró Péter

        Neurológus 


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-25 21:26:32; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: