• Lacunaris infarctus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám szédüléses panaszai miatt CT vizsgálaton vett részt. Lelete: A középvonal megtartott. A kamrarendszer középállású, szimmetrikus, norm .tág.A külső liqortér frontálisan, minimálisan tágabb a szokásosnál. Mk. oldalon a törzsdúcok területén, kis jobb oldali túlsúllyal néhány kisebb, max. 1 cm körüli kerek, ill. sávszerű hypodensitas van. Ezek régebbi lacunaris infarctusnak megfelelnek. Más densitas változást az agyállományban nem látok. Mk. oldalon az ACI-k ábrázolódott szakaszán a falban meszesedés van. Orvosi vélemény: néhány apró lacunaris infarctus a törzsdúcok területén. Az a kérdésem, hogy hogyan keletkezhetett ez az infarktus, mikor nem volt tünete, és várható, hogy lesz még infarktusa. Válaszát előre is köszönöm. Maradok tisztelettel.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező! Az agyban vannak úgynevezett "néma" területek, melyek károsodása alig észrevehető tünetekkel jár vagy tünetmentesen zajlik. Kisérbetegség talaján jön létre, amely magas vérnyomás és cukorbetegség következménye. Ha a későbbiekben vérnyomását, vércukorértékét normál szinten tartják, a vérzsírértéket pedig alacsonyan, valamint szed aspirint vagy más vérlemezke összetapadást gátló gyógyszert, akkor az újabb lacuna kialakulása kivédhető.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. február 14., 20:53; Megválaszolva: 2011. február 17., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Időnként előforduló szédülés és bizonytalanság érzése miatt, a negatív neurológiai vizsgálatot követően kontrasztanyagos CT vizsgálatot végeztek. CT leletemen a következő szerepel: Athropia cerebri et cerebelli...
        Tisztelt Doktornő! Napi akár 30 ezer kézmozdulattal ( erős szorítás/ütés) járó szalag melletti munkát végzek. Mindkét kezem, főként csuklótájon nagyon lezsibbadt, fájt, égett. De teljes kéz zsibbadt. Kézsebész ENG vizsgálatra...
        Tisztelt Doktornő! Édesanyám az elmúlt 3 hónapban rengeteget fogyott, végül lelassult a beszéde és zavarodott lett. Minden tiltakozásom ellenére a pszichiátriára vették föl belgyógyászat helyett, július 15-én. Antipszichotikumokkal...