• Végtagzsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        35 éves nő vagyok, néhány hónapja reggelente minkét oldalon erős kézzsibbadást tapasztalok (hangyafoci jellegű), mely kezdetben néhány perc mozgatás után, vagy a délelőtt során megszűnt. Jellemző az ujjak (főként a gyűrűs és a kisujjak) nehezebb mozgathatósága. Mivel 2. gyermekemet több, mint másfél éve szoptatom, először ásványi anyag hiányra gondoltam és Ca-t ill. Mg-t kezdtem szedni. Később a tünetek fokozódtak, nap közben is gyakoribbak a zsibbadások (háton fekvéskor kifejezettebb a kézzsibbadás), és a lábak diffúz zsibbadása is jellemzővé vált: a bal lábszár harisnyaszerű zsibbadása, szúrkálás, csipkedést és séta során néhány lábujj zsibbadása, ill. a bal nagy lábujj egy részének érzésvesztése. A bal arcfelem gyakran egyhén zsibbad, néha enyhe idegrángást érzek ezen az arcféltekén. Tapasztaltam továbbá apró izomrángásokat vétagokon és háton, izületi fájdalmat és szabad téren enyhe szédülést. Neurológusnál jártam, az ENG kezdődő polyneuropathiára utaló jeleket (alsó határi, vagy határ alatti vez. seb-t) mutatott (nem vagyok sem cukorbeteg és alkoholt sem iszom, nem dohányzom). Nyaki gerinc MRI is készült, mely demyelisatiora utaló jeleket nem talált, számos csontfelrakódást, protrusiot és lumneszűkületet igen (compressiot nem). A neurológus az SM-et ez alapján kizárta, a tüneteket a gerincizületetek elváltozásainak tudta be és mondta, hogy nyugodjak bele. Mi az Ön véleménye az esetemről? Ha SM lenne, látható az a nyaki gerinc MRI-n? Szükséges lenne koponya MRI, vagy lumbalpunctio ill. szemészeti vizsgálat? Köszönettel:

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a zsibbadás témában

        Kedves Kérdező! A kézzsibbadása magyarázható lenne annak az idegnek a nyomódásával, mely az adott terület érző működését biztosítja. A nyomódás lehet a könyök illetve a csukló magasságában. A többi tünete inkább a polyneuropathianak felelhet meg. Azzal, hogy a nyaki gerinc MR vizsgálat nem mutatott ki demielinisatiot az SM nem zárható ki. Koponya MR vizsgálat, VEP (vizuális kiváltott válasz) vizsgálat, szükség esetén gerincvíz vétel is szükséges lehet. Az agyban lévő gócok is okozhatnak az Önéhez hasonló tünetet. Az is igaz azonban, hogy a tünetei inkább idegkárosodásának felelnek meg, mint a gerincvelő vagy az agy károsodásának. Neurológusával beszélje ezt meg.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. január 28., 23:01; Megválaszolva: 2011. február 05., 21:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: