• Porckorongsérv?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Az édesanyám egészségi állapotát szeretném ismertetni Önnel. A tünetek kb. 8-9 hónappal ezelőtt kezdődtek. A bal lábszára kezdett fájni. A fájdalom egyre erősödött, ezután már zsibbadt a talpa, gyakran begörcsölt a vádlija, bedagadt a bokája. Háziorvos reumatológiára küldte. A reumatológus injekciókat, gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszereket írt fel. Az állapota ezek után se javult. A mi külön kérésünkre elvégeztek egy csontizotóp vizsgálatot, amely negatív eredményt mutatott. Csináltak továbbá röntgent, ami porckorongsérvet igazolt. A doktornő szerint a bal lábszár izmai sorvadnak. Ő a műtétet nem javasolta. Egy hónapja a háziorvos ismét gyógyszereket írt. Ezek sem hoztak semmilyen javulást. Már ott tartunk, hogy anyukám minden nap fájdalomcsillapítókat szed és izomlazító kenőcsöket használ. Jelenlegi tünetei: izomgörcs a vádliban és a combban, a talpa teljesen zsibbadt,a bokája bedagad,hasogató fájdalom a vádliban,láthatóan elvékonyodott a vádli,nagyon nehézkes járás. 2 évvel ezelőtt tüdődaganatot diagnosztizáltak nála. Megműtötték, eltávolították egy borda ¾ részét, mert a daganat szorosan tapadt rá. Emellett sugárkezelést és kemoterápiát is kapott. A csontizotóp vizsgálattal szerettük volna kizárni a csontdaganat utolsó esélyét is. Mint írtam, az eredmény negatív lett, ennek ellenére nem sikerült megnyugodnunk, hiszen az állapota semmit nem javult,sőt romlik. Kérdéseim a következők lennének: -Okozhat-e ilyen erős, hosszan tartó fájdalmakat porckorongsérv? -A csontizotópos vizsgálattal kizárható-e a csontdaganat esélye, vagy ez önmagában még kevés? Ha nem zárható ki,milyen vizsgálatot javasolna még? A tüdőrák kimutatása óta nehéz utat jártunk végig,szeretnék elkerülni a félrediagnosztizálás lehetőségét. Ha ön szerint lehetséges,hogy mindezt a porckorongsérv okozza,tudna nekem bármilyen megoldást ajánlani? Mi lehet hatásos? Csontkovács,akkupunktúra vagy esetleg más? Bármit megtennénk,hogy édesanyám egészséges legyen és végre megszabaduljon ezektől a kínzó fájdalmaktól. Előre is nagyon köszönöm válaszát és segítségét!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a Porckorongsérv? témában

        Kedves Kérdező! Azt írta csak Rtg vizsgálata volt az édesanyjának, az nem mutatja ki a porckorongsérvet, csak a CT vagy MR vizsgálat. Ha nem ez volt, akkor nem lehetnek biztosak abban, hogy az édesanyja tüneteit porckorongsérv okozza, bár a tünetek alapján lehet. A tüdődaganat miatt felmerül még kisidegbántalom lehetősége is, mely a daganat által termelt anyagok hatására alakulhatott ki. Neurológiai vizsgálatot javasolnék az Édesanyjának.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. január 17., 20:06; Megválaszolva: 2011. január 23., 19:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: