• SM

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő ! Több mint egy éve SM beteg vagyok, jelenleg tünetmentes. A legutóbbi MR eredmény szerint mindkét oldalon a kamrák körüli fehér állományban 2-3 db 3-4 mm-es fehérállományi károsodásra utaló jelintenzitás változás ábrázolódik. Jobb oldalon egy 4 mm-es elváltozás a kamra mellett T1 hypointensiv kontraszthalmozó képlet nem látható. Szeretném tudni , mit jelentenek ezek a sorok ? A betegségemből jelenleg annyit érzek , hogy néha fájnak a szemeim, jobb kezem minden éjjel elzsibbad, a hátamba az ideg vagy az izom begyullad, ami iszonyú hátfájással jár. Nem tudom az utóbbinak van e köze a betegségemhez. 0.25-ös frontint szedek, mégis nagyon sokszor ingerült vagyok és félek a betegségem kimenetelétől, a jövőtől. Lehet érdemesebb lenne kérni valami más nyugtatót?? igyekszem türelmesnek és fegyelmezettnek lenni, hisz 3 havonta látom a betegtársaimon milyen súlyos esetek léteznek. A félelmem annak szól hogy mikor jutok el ide és , hogy mennyire nem szeretnék ágyban fekvő mozgáskorlátozott emberré válni. Úgy érzem nehezen tudom időnként leküzdeni a lelki terhet. Válaszát várom köszönettel

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Kérdező! Az MR gyakorlatilag csak annyit ír, le, hogy mindkét agyféltekében a betegségre jellemző demielinisaciós, azaz, burkukat vesztett idegrostok b. A szemfájdalma nem valószínű, hogy a betegségétől van, ezért szemészeti vizsgálat javasolt. A hátfájdalma illetve éjszakai karzsibbadása sem valószínű, hogy az alapbetegségével van összefüggésben, inkább a gerinc melletti izomzat görcséből adódhat, vagy a kart ellátó ideg nyomódásából valahol a kar szintjén, pl. a könyöknél, csuklónál. Ez irányba is érdemes lenn vizsgálatokat végezni, nem szabad mindent az SM-re fogni. A betegség lefolyása egyénenként változó. Napjainkban már egyre kevesebben jutnak a súlyos, ágyban fekvő, mozgáskorlátozottság szintjére a kezelések hatására.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. január 16., 08:12; Megválaszolva: 2011. január 18., 21:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: