• Epilepszia/MR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Kérdésem kisfiam (4 éves, eplepsia gen.) MR leletéhez kapcsolódna: a "perivascularis űrök a felszín felől tágabbak" kifejezés mit takar? Egyébként negatív a lelet. MR vizsgálat a normális és az epilepsziás betegnek az agyi eltérését kimutatja? Kérdezném még, hogy negatív lelet mellett hogy lehet valaki úgy epilepsziás, hogy soha nem volt senki a családban neurológiai beteg se, szülés körül se volt semmi probléma, lázgörcse se volt ? Nem tudjuk minek köszönhetjük ezt a szörnyűséget, bár a gyermek gyógyszerét most már jól beállították, tünetmentes. Köszönöm !

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező! Nem feltétlenül kell az agyban kimutatható szerkezeti eltérésnek lenni ahhoz, hogy epilepszia kialakuljon. Ez az agy egyfajta működészavara, melynek genetikai háttere van. A családban sem kell epilepsziás betegnek lenni ahhoz, hogy a gyerek azzá váljon. Az MR-en leírt elváltozás fejlődési variációnak felel meg, az agyiban lévő erek körüli terek tágabbak az átlagnál, de ez nem tekinthető kórosnak. Ne keressen okot, az mindig jó, ha nem mutatható ki, jobb kimenetel várható így.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. december 27., 15:31; Megválaszolva: 2010. december 28., 19:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: