• Lehet később epilepsziája a lányomnak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor NŐ/Úr! Kislányom pár napos korában kapott egy agyvérzést. Szépen fejlódik, mozgásában nincs visszamaradás, a korának megfellő dolgokat csinálja, Úgy tűnik tehát, hogy ez a mozgásfejlődésre nem hat (ott). Most 4 hónapos, voltunk MR vizsgálaton, ahol a következő leletet kaptuk: Szabályos kamrarendszer. Norm. subarachnoidalis tél. Jobb oldalon temporalisan egy kb. 16x12x3 mm-es porencephaliás cysta látható, falában kisfokú subacut-krónikus vérzés maradványával. Norm. flow. void és cracio-cervicalis átmenet. Vélemény: kisfokú porencephaliás cysta a jobb oldalon temporállisan. Annyit értek az egészből, hogy egy kis üregben látható vérzés maradvány. Az lenne a kérdésem: 1. Ez a vérzés felszívódhat véglegesen? 2. Ezen a részen az agysejtek elpusztultak? 3. Ha elpusztultak, akkor lehet, hogy az agy többi része átveszi a működését ennek a területnek? 4. Milyen következményei lehetnek ennek a vérzésmaradványnak? 5...és egy utolsó: pár napos korában volt egy görcsör rohama, most Sevenalettát szed. Lehet, hogy később lehet epilepszijája? Elnézés a sok kérdését, remélem kapok rá választ. Köszönettel Szilvia

        WEBBeteg szakértő válasza a koponya MR témában

        Kedves Szilvia! A vérzés következtében az agy jobb féltekében a halántéklebenyben a jelzett nagyságú területen következett be állomány pusztulás. A benne leírt kis mennyiségű vér, szépen fel fog szívódni, a helyén majd hegszövet képződik, de a cysta megmaradhat. Mivel csecsemőkorban az agy még képlékeny, ezért bizonyos funkciók képesek átépülni, tehát képes más agyterület átvenni a károsodott helyét. Ez elősegíthető egyéni fejlesztéssel, amikor az agy több stimulatiot kap. A vérzés elhelyezkedéséből adódóan valószínűleg a mozgásában nem lesz elmaradás, bár érdemes odafigyelni és ha nem is szükséges, de szenzoros tornára elhordani. lehet, hogy teljesen tünetmentes lesz a baba, de lehet, hogy a memóriájával, bizonyos memóriafunkciókkal lehet a későbbiekben probléma, ennek kialakulási esélyét is az egyéni fejlesztéssel csökkenteni lehet. Az epilepsziás roham, alkalmi rohamnak felelt meg, a Sevenalettat a későbbiekben nagy valószínűséggel el lehet majd hagyni. vérzés után gyakran alakul ki azonban epilepszia betegség. ez a történés után fél évtől várható, de természetesen nem minden esetben alakul ki. A Sevenalettat érdemes lenne más gyógyszerre cserélni, ha a kezelést továbbra is fenn akarják tartani. A vélemények megoszlanak abban, hogy egy ilyen roham után meddig érdemes adni a gyógyszereket. Beszéljék ezt meg a gyermekneurológus kezelőorvosukkal.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. december 16., 12:27; Megválaszolva: 2010. december 18., 12:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: