• MR vizsgálat elemzése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A koponya MR vizsgálata. Az agykamrák rendes helyzetűek. a IV. és III.kamra középvonali helyzetű, mérsékelten tágabb. Az oldalkamrák jelentősen, jobb oldali túlsúllyal tágabbak. Infra és supratentorialisan a külső liquor-terek kiszélesedtek.Acraniospinalis átmenet szabályos.a pons jobb oldalában 4-5 mm nagyságú, a T2 és FLAIR sequentiában jeldús góc van.A jobb kisagy -hídkarban 6-7 mm nagyságú elmosódott kontúrú jelintenzív góc látszik. A jobb frontalis lebenyen a frontobasalis területtől a convexitasig terjedően jelentős nagyságú, a T2 sújozásban magas, a T1 sújozásban heterogenen csökkent jeladású, a FLAIR sequentiában centralis részében alacsony jelmenetű,széli részén gliosisra jellegzetes magas jeladású részlettel bíró elváltozás van. A bal frontobasalis területen kevésbé kiterjedt, hasonló morphológiájú elváltozás mutatkozik. a periventricularis fehérállományban,leginkább a korona radiaták területében mindkét oldalon 5-7 mm nagyságú jeldús jóc van. VÉLAMÉNY: Nagy kiterjedésű, encephalomalatiás jellegű parenchymás elváltozás a jobb frontalis lebenyben.A bal frontalis lebeny kiseb kiterjedésű parenchyma laesioja. Bihemisphaerialis multiplex lacunaris vascularis laesiok.az agytörzs jobb oldalának érintettsége.A frontalis elváltozások esetlegesen postcontusios eredetűek lehetnek.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a koponya MR témában

        Kedves Kérdező! A leírt elváltozások az agy fehérállományi részében, agyi kisérbetegség következtében kialakult állománypusztulásból származnak. A homloklebenyben leírt elváltozásokat úgy írták le, hogy azok esetleg korábbi balesetből származó állománykárosodások lehetnek. Mindezek mellett az agykamrák tágulatát is leírták. Mivel tünetet nem írt, így azt megmondani, hogy panaszaiért felelősek lehetnek e a leírt elváltozások nem tudom. Kérdezze meg kezelőorvosát.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. december 03., 01:12; Megválaszolva: 2010. december 12., 20:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: