• MR kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Kérném szíves véleményét az alábbi gerinc és koponya leletről, különös tekintettel a koponya felvétel két sorára: "Jobb oldalon a convexitas közelében prae-centralisan 7x10 mm- es jelfokozott góc ábrázolódik. Ennek megfelelően a DWI képeken diffusios gátlás mutatkozik." mellyel kapcsolatban konkrét kérdéseim a következők: - Milyen jellegű rendellenesség lehet ez, és milyen következményekkel járhat? -Mit jelent, hogy "inkább vasc eredetűnek imponal"? -Biztos, hogy kóros? Íme a két lelet: Nyaki és háti gerinc MR vizsgálata: Sagittalis T1, T2 mérések készültek. Beutalón: demyelinisatios góc? Kb. 1 hónapja kezdődő felfelé terjedő paresteshia, előzményben herpes zoster. A nyaki lordosis és a háti kyphosis megtartott. A csigplyatestek magassága megtartott, az alsó ventrális peremek megnyúltak. C.IV. csigolyatest mögött kb. 14 mm- es hosszúságban a jobb oldali lateralis commisurát érintő kb. 6 mm- es átmérőjű jelfokozott plakk ábrázolódik. Kontrasztanyag adására a plakkon belül halmozás nem alakult ki. A gerincvelő kiterjedése egyébként szabályos, egyebütt kóros jelet nem lehetett látni. A conus L.I. szintjében végződik. Discus elváltozás sem a nyaki, sem a háti régióban nem látható. A canalis spinalis norm. Tágságú. Vélemény: A gerincvelőben lévő plakk lehet demyelinisatios eredetű, kiegészítő koponya MR célszerű. Koponya MR vizsgálat: Natívan axialis T2 FLAIR, DWI, coronalisT1, vékony T2 mérések készültek. Beutalón: demyelinisatio? Középvonali helyzetű, nem tágabb, asszimmetrikus supratentorialis kamrarendszer látszik. A IV.kamra a helyén van. A bal oldali oldalkamra egészében tágabb, mint a jobb. Szintén tágult a jobb temporalis szarvcsúcs. Jobb oldalon a convexitas közelében prae-centralisan 7x10 mm- es jelfokozott góc ábrázolódik. Ennek megfelelően a DWI képeken diffusios gátlás mutatkozik. Az agyállományban egyéb kóros jelintensitas eltérés nem mutatkozoik. Mindkét oldalon néhány tágabb Virchow-Robin űr látható. A felületi liquortér nem tágabb. Vélemény: A jobb oldali prae-centralis localitású laesio inkább vasc eredetűnek imponal. Klinikumtól függően kontroll javasolt. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a gerinc MR témában

        Kedves Kérdező! Az agyban leírt elváltozás a fehérállományban futó idegrostok burkának pusztulásából adódik, mely nagy valószínűséggel kis helyi agyi vérkeringési zavar következménye vagy gyulladás következménye lehet. Nem ismerem a tüneteit, ezért nem tudom a klinikummal sem összefüggésbe hozni, ezért a következményeket sem tudom Önnek megmondani. A gerincvelőben leírt plaquok hasonló mechanizmussal jöhettek létre mint az agyi plaque. A tüneteket ismerő neurológussal beszélje meg a továbbiakban felmerülő kérdéseit, ő az, aki további vizsgálatokkal a pontos eredetet el tudja dönteni.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. október 24., 20:33; Megválaszolva: 2010. október 28., 18:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: