• Plexus sérülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kisfiam két hónapos, karidegfonat sérüléssel született. Felső plexus. Nincs gyökszakadása. Csináltak neki ENG vizsgálatott, de a leletek alapján nem tudom eldönteni hogy milyen esély van a gyógyulására. Senki nem mond semmit csak hogy várjunk. Le írnám a véleményt és kérném az ön segítségét hogy ha valamilyen képet tudna nekem alkotni a helyzet súlyosságáról és mire lehet számítani kisfiam esetében. Ingerlés az erb pontban tűelektróddal. A m. biceps brachiiban és deltoideusban megnyulét latenciával, alacsony amplitudójú válasz látható. A I. interosseus dorsalisban normális motoros válasz jelenik meg. a plexus brachialis ingerelhető, de proximalisan a működés károsodott, distalisan normális. Ez a vizsgálat a születése után párnappal történt azota el telt két hónap. Annyi változás történt hogy a kézfej vissza hajlítása, a csukló mozdulatok vissza jöttek. Válból valamelyest emeli a karját nyújtva de nem tudja könyökből hajlítani a kis karját. Van rá esély hogy rendbe jöjjön neki? vagy mire lehet számítani? Születésekor csak az újjai mozogtak és pár nap múlva a triceps indult be teljesen. Gyógytornázunk, fizioterápiát kap minden nap. Előre is köszönöm válaszát. Lenke

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a plexus sérülés témában

        Kedves Lenke! Mivel időben elkezdték a kezelsét, van esély a teljes gyógyulásra, de ez igen elhúzódó is lehet. A legfontosabb, hogy ne csak a gyógytornán késztessék a babát ennek a kezének a használatára, hanem otthon is. Egyre jobban fejlődik az értelme, próbál majd tárgyak után nyúlni, mindenképpen úgy kell majd mindent elhelyezni körülötte, hogy ezzel a kezével érje el, így rá legyen kényszerítve, hogy ezt a kezét használja. Emellett bizonyos gyakorlatokat otthon is el tudnak végezni (Katona módszer bizonyos elemei), ezeket vagy a gyógytornász tudja Önöknek megtanítani, vagy gyermekneurológus, vagy pedig a Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályán.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. október 19., 11:01; Megválaszolva: 2010. október 21., 21:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: