• Karok zsibbadása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Eddigi választ köszönöm, most egy munkatársam ügyében írok. 52 éves nő, hosszú ideje zsibbadnak a karjai éjjel. Főként a bal karja, a kis- és gyűrűs ujjtól indulva a vállig. Felkelés után általában elmúlik, de az ujjaiban nappal is érzi a zsibbadást, merevséget. Nyáron alábbhagyott ez a tünet, de mostanában megint erősen érződik. Kérdésem: mi okozhatja ezt e tünetet, ill.milyen szakorvoshoz kellene fordulnia. Sajnos a háziorvosok elbagatellizálják az ilyen tüneteket. Köszönettel várom válaszukat, üdvözlettel:

        Dr. Csuth Ágnes válasza a zsibbadás témában

        Kedves Olvasónk! Az első vizsgálat a háziorvosnál szokott történni (a háziorvos is szakorvos, pontosan háziorvostan szakorvos minősítése van), hiszen a kísérő tünetek, kórtörténet, fizikális vizsgálati lelet alapján ő tudja a leginkább a megfelelő helyre irányítani a betegeket, illetve egyes vizsgálatokat már mi háziorvosok el szoktunk végezni vagy végeztetni. Amennyiben a háziorvos kolléga úgy ítéli meg, akkor neurológushoz utalja tovább a beteget. Az alvás közbeni helytelen pozíció, tartós ülőmunka, autóvezetés során kényszertartás alakulhat ki a nyaki- és háti izomzatban, emiatt ha ezek megkeményednek, nagyon sokszínű tüneteket produkálhatnak, a fejfájástól a karzsibbadásig. A csigolyák meszesedése, porckorongbántalom, sérv is lehet a háttérben. Addig is, míg el nem jut az ismerős az orvoshoz, szedjen B-vitamint komplex formában.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. október 06., 07:36; Megválaszolva: 2010. október 07., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot doktor úr/nő!Problémám kb 5 hónappal ezelőtt kezdődött,lábfájással.Pár hét alatt olyan szintre értem ,hogy nem tudtam rajt állni,menni.Orvoshoz kerültem,aki egyből tovább irányított érsebészhez és neurológiára. Az ereim...
        ENG vizsgálatom leletét szeretném megérteni. Alsó végtagi gyengeség miatt végezték (nem kóros, de viszonylag magas - 520 - CK érték miatt; EMG is történt, az negatív): A jobb n. suralisról reducalt feszültségű válasz érkezett, a...
        Tisztelt Domtornő/úr! Édesapám 76 éves.3 hete valószínűleg napszúrást kapott.Szédülèse nem csökkent,bár idôközönként jobban érezte magát. A neurológiàra utalták.CT eredményén:Mérsékelt fokú corticalis atrophia...