• Szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Orvos(ok) ! A férjem nevében írok önöknek,sajnos elég nagy gondban vagyunk ,hogy mit tegyünk. A férjem 35 éves ,nagyon erős ,jó kondiban levő ember.Régebben nehéz fizikai munkát végzett ,mostanában már nem kell neki megerőltetni magát annyira. Az utóbbi időben kétszer lett rosszúl, elkezdett nagyon -nagyon szédűlni. A második rosszúllét kb.háromszor erősebb volt az elsőnél. A kettő között kb. 2 hónap telt el. Mindkét esetben fizikailag nagyon megerőltető munkát végzett.Az elsőnél kb. 4000 db. homokzsákot rakott rövid időn belűl szinte végig hajolva (nem egyedűl). A másokdik 2 hete történt ,mikor farakás közben szintén sokat hajolt.Ez utóbbinál a nagyon erős szédülés mellett az egyik füle is sipolt.A vérnyomását megméretük ,rendben volt és a vércukor értéke is.Rendszeres véradó ,vérnyomással soha nem volt gondja ,kivéve kb. 3 hónapja mikor nagyon magas lett ,nem tudjuk mitől és pár nap alatt rendbejött. Időközönként fogyókúrába kezd ,akkor rövid idő alatt sokat le tud fogyni napi kb. 4 km. futással és kevesebb evéssel. Évente átússza a Balatont,szóval én sportembernek nevezném.Nemrégiben terheléses ekg-t csináltattunk ,aminek eredménye tökéletes lett.Nem tudjuk merre induljuk ezügyben ,mi az a vizsgálat amit meg kellene csináltatni. Mivel a családunkat ő tartja el ,nem járható út ,hogy állandóan munkakiesése legyen egy-egy vizsgálat miatt ,nem beszélve arról ,hogy hónapok telnek el közöttük sajnos. Teljesen magán úton pedig csak esetleg egy irányban tudnánk vállalni a költségeket. De melyik ez az irány? Azt talán érdemes még megemlíteni ,hogy lassan10 éve is már ,hogy amatőr szinten boxolt ,és én arra gondoltam esetleg akkoriban érhette a fülét egy ütés? Úgy tudom a fülben fontos egyensúly szerv található. (?)Fontos talán még ,hogy porc problémák miatt egész életében időközönként Dona port kell innia,amit sajnos mostanában eléggé elhanyagolt.Talán összefoglaltam mindent.Előre is köszönöm válaszukat és segítségüket! Tisztelettel : Né Erzsébet

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a szédülés témában

        Kedves Kérdező! A testhelyzetváltoztatással kapcsolatos szédülések oka leggyakrabban a belső fülben lévő egyensúlyozó szerv bántalma. Ártalmatlan, de kellemetlen tüneteket tud okozni. Véleményem szerint ha a szédülése csak átmeneti, akkor túl nagy jelentőséget nem kellene neki tulajdonítani. Tünetmentes időszakban amúgy sem észlel a vizsgáló kórosat. A fentin kívül ilyen típusú szédülést okozhat még a nyaki gerinc melletti izomzat merevsége. Ha újra jelentkezik a tünet és hosszabb ideig fennáll, akkor javaslok neurológiai vizsgálatot.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. október 05., 11:19; Megválaszolva: 2010. október 14., 05:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: