• Látás zavar, egyensúly zavar és bizonytalan járás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő / Úr! Édesanyám tüneteivel kapcsolatban kérném tanácsát. 73. éves, jó szellemi egészségnek örvend, bár 8 éve, emlékezet kiesés miatt néhány napos kórházi kezelésre volt szüksége, amely ezután néhány hét alatt tünetmentessé vált. Ettől kezdve állandóan vérnyomás- és koleszterin csökkentőket szed, valamint Betaloc-ot. Azóta átesett egy epekő műtéten, majd egy éve gerincstabilizáló műtéten, amivel kapcsolatban gyógyultnak nyilvánították. Két hónappal ezelőtt, augusztusban kezdődött nála a gyors változás, amikor szerinte egy rossz mozdulat után egy fájdalmas duzzanat keletkezett a legfelső nyakcsigolyája környékén hátul, ami masszírozás után eltűnt, de pár napig még fejfájásról panaszkodott. A gerincműtéttel kapcsolatban ekkor volt esedékes az utolsó vizsgálat, ahol beszámolt erről a dologról is és október végére kapott időpontot MR vizsgálatra. Kb. 1 hét múlva erős szédülésről kezdett panaszkodni. Nem forogni látta a környezetét, hanem inkább tántorgásról, bizonytalan járásról számolt be. A háziorvos Betaserc –et írt fel, amitől a szédülés nem javult. 1-1,5 hét elteltével látásromlás jelentkezett, szürkés ködbe burkolózónak látott mindent maga körül. Az ügyeletet hívtuk és beutalták a Flór Ferenc kórházba a neurológiára. Az ott eltöltött 1 hét alatt CT-, MR-, a nyaki erek Doppler- és látás vizsgálatot végeztek, amely nem állapított meg lényeges látásromlást. Infúzióban agyi érre ható gyógyszert kapott. Amióta hazakerült, napról napra rosszabbul érzi magát. Most támogatás nélkül alig képes pár métert járni, látásában eddig soha nem tapasztalt torzulásokat észlel, pl. a tárgyakat eltörtnek-, hiányosnak látja, nem képes megállapítani a ruháknak melyik az eleje és a hátulja, az írott szöveget nem tudja elolvasni, televíziós képet nem tudja értelmezni. A fejében állandó nyomásérzetről számol be, tekintete merev, üveges. Emellett az utóbbi napok óta kínzó gyomortáji fájdalomról panaszkodik, ami néha annyira erőssé válik, hogy halálfélelme támad. Ekkor a kihívott ügyeletes orvostól Algopirin, Nospa és Cerucal injekciót adott neki, amely után jobban érezte magát. Kétségbe vagyunk esve, mert szinte napról napra romlani látszik az állapota. Ha esetleg szükséges a válaszhoz, a tárhelyemről letölthető a legutóbbi zárójelentés és az MR lelet: http://elektronika.co.hu/Zarojelentes_2010-09-21.pdf http://elektronika.co.hu/Zachar_Gaborne_MR_2010-09-15.zip Köszönettel: Zachár Gábor

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a szédülés témában

        Kedves Kérdező! A gyomorfájdalom lehet valamelyik gyógyszer mellékhatása is, mely a gyomornyálkahártyát irritálja, de leht, gyomorfekély tünete is. Ezt csak gyomortükrözéssel lehet eldönteni, esetleg megpóbálhatnak savlekötőt kérni a gyógyszertárban és azt elkezdeni szedni. A látászavar lehet egyfajta epilepsziás működészavar megnyílvánulása is, mely a tarkólebenyből indulhat ki, de lehet pszichiátriai betegség tünete is. A járásbizonytalanság miatt ENG vizsgálatot is szükségesnek tartanék, nincs e polyneuropathiaja (kisidegbántalma) az édesanyjának. A szédülésérzet emellett lehet nyaki gerinc eredetű is. A leírásának megfelelően, így látatlanban még ezeket a vizsgálatokat javasolnám. Beszéljék ezt meg kezelőorvosukkal.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. szeptember 28., 20:50; Megválaszolva: 2010. szeptember 29., 19:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: