• Izomsorvadás miatt fáj a lába?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Segítségét kérném. Édesapám 72 éves és tüdődaganat miatt decemberben műtéten esett át. Januárban egy kemoterápiát kapott, amitől viszont nagyon rosszul lett, nehezen épült fel újra. A közérzete és az eredményei is jók, viszont a kemoterápiát követő 2. héten (még mielőtt rosszul lett volna) úgy érezte egyre nehezebbek a lábai, mintha ólomból lennének. Miután kórházba került a kemot követően már egyre nehezebb áll fel, nagyon gyengének érezte a lábait. Ez sajnos azóta sem javult (már 6 hónapja), úgy érzi annnyire nehezek a lábai, hogy nem tartják meg. Járt már neurológusnál, reumatológián, ahol gerinctáji kopást állapítottak meg, sérvet is, szerintük az okozza és fürdőt javasoltak neki, ami enyhítheti talán a fájdalmakat (a vádlija és a bokája fáj), ahová mint tudjuk több hónap, akár év is lehet a várakozási idő. A segítségét abban kérném, hogy felmerült bennem az is, nem lehet ez esetleg inkább vmiféle izomsorvadás? Mert az fura, hogy a gerince okozza, mégsem az fáj, hanem abszolút gyengének érzi a lábait, mintha nem tartanák meg őt, ez a járásában nagyon zavarja. Annyira szeretnék rajta segíteni, talán Ön tudna abban segíteni milyen irányban indulhatnánk tovább, mert az eddigi szakemberek nem küldenek minket. Tisztelettel

        WEBBeteg szakértő válasza a izomsorvadás témában

        Kedves Kérdező! Lehet, hogy a gerinc elváltozásai is közrejátszanak a panaszokban, de én valózínűbbnek tartom a lábban lévő kisidegek bántalmát. Ez az Édesapja esetében kialakulhatott magának a daganatnak a következtében is, ugyanis egyes daganttípusok olyan anyagaokat képesek termelni, melyek az idegek károsodását okozzák. Emellett sajnos a kemoterápiának is van idegkárosító hatása. Neurológián ENG (elektroneurographias) vizsgálattal lehet igazolni a kisidegbántalom (polyneuropathia) fennállását. gyógyszeresen a panaszok javíthatók, főleg a fájdalom csökkenthető. A mozgásteljesítmény pedig gyógytornával javítható.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. augusztus 23., 22:15; Megválaszolva: 2010. augusztus 25., 14:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: