• Fájdalmas az EEG vizsgálat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretnék többet megtudni az EEG vizsgálatról: pontosan mi is ez, lehet-e valami káros hatása, fájdalmas-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a EEG vizsgálat témában

        Az ElectroEncefaloGraf (EEG) az agyi idegsejtek elektromos tevékenységét ábrázoló eljárás. A fejtetőre 20 helyre szimmetrikusan elektródákat tesznek, és ezeken keresztül elvezetik az agyban keletkező elektromos impulzusokat és grafikusan ábrázolják (vagy manapság a számítógép képernyőjén jelenítik meg). Ne használjon a vizsgálat előtt fémes hajlakkot vagy ragacsos hajzselét.

        A vizsgálat kb. 30-60 percig tart és teljesen fájdalommentes. Az EEG alkalmas a kóros agyi tevékenység kimutatására epilepsziában, alvászavarok, ér eredetű agyi bántalmak esetén.Bizonyos kóros hullámformák diagnosztikusak lehetnek.

        Ha epilepsziára van gyanú és a nyugalmi EEG normális mély belélegzésekkel, fényinger alkalmazásával, alvásmegvonással esetenként az epilepsziára típusos rohamjeleket ki lehet váltani.

        Az EEG leletet neurológus szakorvos értékeli.

        Dr Jóna Angelika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-13 15:09:23; Megválaszolva: 2011. július 29., 14:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: