• Agyi keringés-zavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszadó! Régóta fennálló, de karbantartott magas vérnyomásom van, szívritmuszavar, 2. tip. diabétesz, ami gyógyszerrel szintén rendben van, és némi emelkedett vérzsírszint. Fél éve diétázom (10 kilót fogytam), és rendszeresen kerékpározok. Gyógyszereim: Nebilet, Apadex, Exforge, Mercformin, Torvalipin. A közelmúltban volt egy érdekes rosszullétem: elkezdtem erősen szédülni, és a látásommal is baj volt. Először mindennek mint ha dupla körvonala lett volna, aztán kezdett elsötétülni minden. Ekkor megmértem a vérnyomásom, 134/84/79 volt, a cukrom 5,2. Lefeküdtem, hátha csak múló szédülésről van szó, de aztán elkezdett nagyon erősen fájni a fejem. A tarkómból indult ki, ott erős nyomást éreztem, és egy vékony "csík"-szerűen a fejtetőn át egész a szememig. Közben kb. pár percre elzsibbadt a kezem, az ujjaimtól a könyökömig (hideg és érzéketlen volt, de tudtam mozgatni), a lábam ugyanígy, valamint a fél arcom is zsibbadt, de a fejfájás volt a legrosszabb. Több Algopyrint bevettem, de nem igazán hatott. Kb 2 órával később újra mértem a vérnyomásom, ekkor 158/95/89 volt. Bevettem az esti Exforge adagomat, és később szép lassan enyhült az egész, csak egy kis szédelgés maradt. (Beszéd-, vagy tudatzavar nem volt) Ez hétvégén történt, nem mentem ügyeletre, de másnap elmentem a háziorvoshoz. Azt mondta, lehetett ez egy enyhe agyi keringési zavar, vagy vérnyomáskiugrás (?). Cordaflex sprayt írt fel, meg algopyrin complexet, kerüljem a nagy meleget, a hirtelen hideget (pl. tusolás) és a stresszt - ennyi. A kérdésem az lenne, hogy elegendő volt-e ez az "ellátás"? Kórtörténetem alapján nem kellene-e jobban utánanézni, mi lehetett? Ha a háziorvos nem tart szükségesnek további vizsgálatot (nem ad beutalót), mit léphetek én, vagy van-e rá szükség egyáltalán? Válaszát köszönöm

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a neurológia témában

        Kedves Kérdező! A leírás alapján leginkább migrén szerű fejfájásnak feleltek meg a tünetei, az agyi keringészavarnak illetve a vérnyomáskiugrásnak nem ezek a típusos tünetei. Érdemes lenne egy neurológiai vizsgálaton részt vennie, ahol részletesebben ki tudnák kérdezni, meg tudnák vizsgálni. Ehhez mindenképpen háziorvosi beutaló szükséges. Szemészeti vizsgálat is indokolt lenne, ehhez beutaló nem szükséges és onnan is továbbküldhetik a neurológiára fejfájás miatt.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. július 13., 19:22; Megválaszolva: 2010. július 17., 17:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó