• Agykamra

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        koraszülött Tisztelt Szakértő! Kisfiam 2010.02.06.-án született 30 hétre 1480g 42 cm és 29 cm fejkörfogat.Koponyulrahangon voltunk,melynek eredménye:A IV.agykamra normális tágasságú,a középvonalban van.A supratentoralis kamrarendszer kisfokban tágabb.Coronaris metszetben a III.kamra átmérője 6 mm ,a jobb frontális szarv8,4 mm,a bal 8,9 mm átmérőjű.A középvonal megtartott.az interhemispherialis rés tágassága4,5 mm.A III.agykamra mögött középvonalban 7,7 mm átmérőjű cystosus képlet látható,amely cavum vergaenak megfelelhet.Az áttekinthető agyállományban egyéb kóros echo eltérés nem látható. A háziorvos küldött ideggyógyászhoz,mert a fejkörfoget meredeken emelkedik(29cm volt születéskor,most 42 cm,de már a súlya is 6040 g,hossza 62 cm)Már szinte teljesen behozta lemaradását! Azt mondják ne aggodjak,mert valószinű azért is nőtt meg igy a fejkörfogat,mert nagyon hamar fejlődött! Én nagyon aggódok és ezért is kérném az Ön véleményét!!! Mi lehet ennek a következménye?Mennyire komoly ez a dolog? Köszönettel 2010-06-25 14:10:31

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a neurológia témában

        Kedves Kérdező! Valószínű, hogy semmi ok az aggodalomra és csak a növekedés miatt nagyobb a fejkörfogat is. Nem írt le semmilyen olyan születés körüli tényezőt (agyvérzés, fertőzés), ami az agykamrák tágasságának növekedését okozta volna, ezzel a fejkörfogat növekedését is. A korábbi koponya UH-on sem volt olyan eltérés, mely erre utalt volna. A gyermek fejlődése is megfelelő gondolom, hiszen nem írta, hogy probléma lenne vele. A megnyugvás kedvéért mindenképpen célszerű a neurológiai és az ismételt koponya UH vizsgálat.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. június 28., 11:42; Megválaszolva: 2010. július 02., 18:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: