• Mit jelentenek a leletben leírtak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Komoly gerincfájdalmaim miatt kerestem fel a helyi ideggyógyászatot, ahol MR is készült. Kezelésről egyenlőre nem esett szó, és szeretném tudni, körülbelül mire is számíthatok, illetve mit is jelent leletem.

        "A C.IV. porckorongon a középvonalban széles alapú kiboltosulás látható, a korongszél a durazsákot kissé benyomja. A foramenek szűkek. A C.V. porckorongon a középvonalban széles alapú kiboltosulás látható, a korongszél a durazsákot benyomja. A bal foramenkissé, a jobb szűkebb. A thoracalis kyphosis kifejezettebb.A T.IV. ésTh.X. csigolyatestek magassága ventral felé ékalakban csökkent. A T.VI. porckorongon a középvonalban széles alapú kiboltosulás látható, a korongszél a durazsákot kissé benyomja. A foramenek szűkebbek. A T.X. porckorongon a középvonaltól jobbra látható szélesalapú kiboltosulás, a korongszél a durazsákot benyomja. A jobb foramen szűkebb.A lumbalis lordosis kifejezett. A csigolyaszélek peremszélei helyenként kihegyezettek.Az L.III. porckorongon a középvonalban széles alapú kiboltosulás látható, a korongszél a durazsákot kissé benyomja. Az L.IV. porckorongon a középvonalban és attól balra látható széles alapú kiboltosulás. A korong a középvonalban a durazsákot benyomja. A bal foramen az intervertibralis kisízület felrakódásai következtében jelentősen beszűkült, itt gyökcompressio felmerül. A bal L.4. és L.5. gyök a dúrazsákból közös törzsel ered, az eredést a korongszél és az intervertebralis kisízület csontos felrakódásai nyomják.
         Az L.V. csigolya részben lumbalizált. Az L.V. porckorong keskeny.

        Vélemény:

        Spondylosis cervicalis et thoracolumbalis; Protrusio disci C.IV. et C.V; Protrusio disci T.VI. et Th.X. ; Protrusio disci L.III. ; Protrusio medialis et paramedialis disci L.IV. lateris sinistri; Stenosis foraminis intervertebralis L.IV. - V. lateris sinistri.; Sacralisatio partialis vertebrae L.V.

        Köszönöm

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc MR témában

        Kedves Kérdező!

        A lelet alapján a leírt csigolyák közötti porckorongoknál előboltosulás látható a "kopásukból" eredően. Gerincsérv nem látható, illetve olyan elváltozás sincs rajta, ami műtéti beavatkozást igényelne. Végezzen gerinctornát, ha van rá lehetősége ússzon rendszeresen.



        Kérdés: 2010-06-13 00:08:32; Megválaszolva: 2010. június 13., 00:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: